RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

НБУ спростив валютні перекази за кордон: кого торкнулися зміни

З 5 листопада Національний банк України вніс зміни щодо придбання товарів за кордоном для підтримання обороноздатності країни, діяльності українських експортерів, використання іноземної валюти благодійними фондами, відкриття банками рахунків військовослужбовцям і рефінансування банків.

Про це повідомляє НБУ на своєму офіційному сайті.

Читайте також: У листопаді можуть бути зміни: яким буде курс долара перед початком зими

Придбання товарів за кордоном

Тепер фізичні особи-волонтери зможуть закуповувати для ЗСУ за кордоном ще тепловізори та низку інших приладів. Раніше до переліку товарів, які можна було закуповувати за кордоном, входили: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, БПЛА, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Ще з 6 серпня 2022 року фізичні особи-волонтери мають право без обмежень розраховуватися гривневими платіжними картками за товари з визначеного НБУ переліку, придбані за кордоном. Водночас фізичні особи, які фактично займаються такою діяльністю, з 4 квітня можуть купувати валюту та переказувати її за кордон для придбання відповідних товарів для ЗСУ у межах щомісячного ліміту 400 тисяч гривень в еквіваленті.

Українські експортери

Для експортерів з України створили умови, які дають змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. Банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на відповідні операції. Це спростить умови ведення бізнесу для виробників з України, тому що гарантії тендера застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей.

Використання іноземної валюти благодійними фондами

З 6 вересня 2022 року для розрахунку не гривнею юрособи повинні спочатку використовувати наявну в них іноземну валюту, а лише потім, за необхідності, купувати її на валютному ринку України.

НБУ врахував, що іноземна валюта може надходити на рахунки благодійних фондів, які мають дуже вагоме значення в умовах воєнного стану, як допомога з цільовим призначенням. Тому відтепер банки не враховуватимуть наявні залишки коштів в іноземній валюті на рахунках благодійних фондів, а також не будуть вимагати продавати або використовувати ці валюти під час прийняття заявки на купівлю іноземної валюти для оплати імпортних контрактів. Це не вплине на міжнародні резерви.

Відкриття банками рахунків військовослужбовцям

Нацбанк розширив перелік документів, на підставі яких банки можуть відкривати рахунки українським військовослужбовцям, а також проводити їхню ідентифікацію та верифікацію. Тепер до цього переліку документів додались посвідчення офіцера, генерала та адмірала.

Рефінансування банків

З огляду на рекордний рівень ліквідності банківської системи, яка водночас залишається стійкою, попри широкомасштабну війну в Україні, а також на скорочення майже втричі заборгованості платоспроможних банків за кредитами рефінансування, дострокове погашення таких кредитів, НБУ припиняє проведення операцій із бланкового рефінансування банків.

Банкам і надалі доступні класичні кредити рефінансування під забезпечення, а Нацбанк продовжитиме уточнюватиме валютні та капітальні обмеження, а також інші норми, визначені постановою Правління НБУ № 18 (зі змінами), враховуючи у першу чергу потреби збереження макрофінансової стабільності та забезпечення найголовніших потреб оборони й економіки країни та завдання захисту міжнародних резервів країни.

Це дасть можливість зберігати фінансову стабільність, попри широкомасштабну війну в Україні, а також не стане на заваді подальшій адаптації бізнесу й самого населення до поточних умов.

Нагадаємо, з 21 жовтня Національний банк запровадив новий інструмент, який дає змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а регулятору – зберегти міжнародні резерви.