RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Українці отримають страховку від стрибка курсу долара: як це працюватиме

З п'ятниці, 21 жовтня, Національний банк запроваджує новий інструмент, який дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а регулятору – зберегти міжнародні резерви.

Про це інформують у Нацбанку.

Громадяни отримають можливість купувати долари США за офіційним курсом Національного банку, який станом на сьогодні становить 36,5686, з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Читайте також: НАБУ проти НБУ: з чим або з ким пов'язана відставка Кирила Шевченка

Наголошується, що сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

Такий інструмент створить для громадян додаткову альтернативу вкладенню коштів у готівкову іноземну валюту, що сприятиме зменшенню попиту на неї, стабілізації очікувань та зниженню тиску на курс у готівковому сегменті валютного ринку, очікує регулятор.

Банки, зі свого боку, для нівелювання власного валютного ризику зможуть купувати долари США в Національного банку на суму проведення таких депозитних операцій за офіційним курсом та надалі розміщуватимуть придбану валюту на окремому рахунку в НБУ.

Банки не матимуть можливості використовувати цю валюту на інші цілі, крім її обов’язкового зворотного продажу Національному банку за актуальним офіційним курсом після закінчення терміну валютних депозитів.

У НБУ вважають, що цей інструмент сприятиме збільшенню конкуренції серед банків за депозити в національній валюті, що відповідно стимулюватиме підвищення відсоткових ставок за гривневими вкладами й не матиме негативного впливу на міжнародні резерви, оскільки передбачає зворотний продаж іноземної валюти.

Нагадаємо, що деякі банки скасовували операції з видачі іноземної валюти в готівці через підвищений попит і труднощі логістики.