RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чи зможуть колишні акціонери повернути націоналізований "Сенс банк": відповідь НБУ

Колишні власники "Сенс Банку", який було націоналізовано 22 липня 2023 року, не зможуть домогтися повернення фінустанови у свою власність.

Це випливає з відповіді Національного банку України (НБУ) на офіційний запит "Апострофа".

Читайте також: В Україні запроваджуються нові правила банківських переказів: що зміниться з 1 серпня

Нагадаємо, "Сенс Банк" до 1 грудня 2022 року був відомий як "Альфа-Банк Україна". До націоналізації він належав російським олігархам, зокрема Михайлу Фрідману, проти якого в нашій країні введені санкції.

Колишні акціонери фінустанови заявили, що будуть оскаржувати його виведення з ринку та націоналізацію в судових інстанціях, зокрема міжнародних.

В Нацбанку підкреслили, що Конституція України гарантує всім право захищати в суді свої інтереси від дій (або бездіяльності) органів державної влади.

"Водночас, згідно з законом України "Про банки і банківську діяльність", оскарження колишніми власниками у суді прийнятих уповноваженими органами рішень в процедурі виведення банку з ринку не може призвести до зупинення та/або припинення такої процедури, - йдеться у відповіді регулятора. - Навіть у разі визнання судом рішення уповноваженого органу протиправним або незаконним, становище банку, яке існувало до прийняття такого рішення, та права або становище осіб, які були учасниками такого банку, не відновлюються".

В НБУ додали, що єдиний для колишніх акціонерів "Сенс Банку" спосіб відшкодування завданої шкоди або збитків у передбаченому нормами міжнародного права порядку - коштом коштів держави-агресора.

Раніше "Апостроф" писав, як скасувати переказ грошей з картки на картку.

  • Вас також може зацікавити:

Угорський OTP Bank внесли до переліку міжнародних спонсорів війни: названо причину

Тисячі українців потрапили у боргову яму: як домовитися з банком про погашення кредиту

НБУ закликав українців здати монети: про який номінал йдеться