RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У Раді запропонували урізати держдотації агрохолдингам

У бюджеті 2018 года 4 млрд грн дотацій отримали два високорентабельних агрохолдингу, і завдання депутатів - не допустити повторення ситуації в 2019 році.

Про це заявив народний депутат Мастафа Наймання на своїй сторінці в Facebook.

"Щорічно на аграрні програми виділяються мільярди гривень. В цілому це добре: аграрний сектор - один з найперспективніших в країні. Але. Є один момент. Левова частка цих дотацій йдуть нема на підтримку малого і середнього бізнесу, які змушені існувати в сірій зоні, а двом-трьом багатомільярдним "

Напередодні засідання Найєм вже піднімав тему гос.дотацій агрохолдингам - аналіз структури дотацій показав, що в 2017 і 2018 роках майже половину всіх коштів, виділених державою на підтримку агропромислового комплексу отримали дві компанії.

Так наприклад, високорентабельний агрохолдинг Юрія Косюка "Миронівський хлібопродукт" отримав левову частку дотацій виділених урядом дрібним і середнім фермерам, а ось Андрію Веревському, власнику агрохолдингу "Кернел" тільки дивом не вдалося витратити десятки мільйонів доларів з бюджету на покупку зерновозів для совій компанії ".

Згідно з даними міністерства фінансів, у 2017 році із загальної суми 150 млн дол., Виділених державою на розвиток тваринництва, "Миронівський хлібопродукт" отримав 53 млн. Дол. Для порівняння, наприклад, в США середній розмір державної підтримки на одного виробника становить менше 1 тис. дол. (близько 25 тисяч гривень), а в країнах Європейського союзу - 6,1 тис. євро (до 200 тисяч гривень). В Україні ця цифра в 53 три рази більше, ніж в ЄС, і приблизно в 7 тисяч разів більше, ніж в США.

"Що важливо, в цьому році Верховна рада спробувала втрутитися в цю диспропорцію і прийняла закон, яким спробувала обмежити дотації" в одні руки "до 7 млн. Дол. США. Але уряд дивним чином перенаправлено кошти державної підтримки на іншу бюджетну програму та дотації знову отримали дві великі компанії "- заявив нардеп.

Він додав, що в проекті держбюджету на наступний рік схема не змінилася.

"У проекті Держбюджету на 2019 рік знову передбачено дотації в районі 4 млрд гривень. І вони знову прописані таким чином, що їх левову частку отримають не дрібні фермери, а великі агрохолдинги", - пише Найєм.

"Ми не пропонуємо урізати дотації. З урахуванням високої конкуренції на зовнішніх ринках це правильно. Ми пропонуємо обмежити обсяг дотацій 150 мільйонами гривень" в одні руки "- тобто, одній компанії або групі компаній. Це допоможе розподілити дотації справедливо між усіма гравцями", - підсумував він.