RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

​Названі причини стрімкого зміцнення гривні

Стрімкому зміцненню гривні, яке спостерігається в останні тижні, сприяє сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках.

Таку думку озвучили опитані "Апостроф" експерти.

За словами головного експерта ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, кон'юнктура на ринках залізорудної сировини, сталевого прокату і більшості зернових культур, які традиційно складають значну частину вітчизняного експорту, що забезпечує валютні надходження в країну, розгорнулася в бік України.

"По-друге, крім певного фактора сезонності, за останні півроку вкладення нерезидентів в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики - ред.) збільшилися на 55 млрд грн (приблизно $2,1 млрд)", сказав експерт.

Він додав, що приплив коштів нерезидентів на ринок ОВДП пов'язаний з високим рівнем прибутковості по облігаціях в нацвалюті - за деякими паперами близько 20% річних.

В свою чергу старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначив, що довгостроковий тренд на зміцнення гривні почався ще в лютому, "хоча він не означає постійного зниження курсу долара - за цей час були періоди різної тривалості, коли американська валюта дорожчала".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Гривня після виборів: чи чекати обвалу нацвалюти.