RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гривня після виборів: чи чекати обвалу нацвалюти

Ризик різкої девальвації гривні зберігається

Ризик різкої девальвації гривні зберігається Фото: Flickr/Національний банк України

Українська гривня зміцнюється - валютний курс переступив психологічну межу в 26 гривень/долар. Стабільності нацвалюти сприяє традиційна сезонність, сприятлива цінова кон'юнктура на світових ринках, а також масове входження нерезидентів у вітчизняні облігації внутрішнього держборгу. "Апостроф" з'ясував, як довго триватиме така тенденція, коли може початися девальвація гривні, і чи спричинить наближення парламентських виборів обвал курсу національної валюти.

На минулому тижні курс долара впав нижче психологічної позначки в 26 гривень. Якщо ще 2 липня "американець" торгувався на міжбанківському валютному ринку по 26,17-26,18 гривні, то вже 3 липня - по 25,92-25,95 гривні. Внаслідок цього також опустився курс готівкового долара в обмінних пунктах.

І це при тому, що рівно місяць тому долар переступив, нехай і ненадовго, межув 27 гривень.

Зміцнення триває

На поточному тижні зміцнення гривні продовжилося. В інвестиційній компанії "Альпарі" прогнозують, що через тиждень долар на міжбанку може торгуватися близько 25,2 гривні, а курс готівкового долара буде в межах 25,2-25,5 гривні.

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб в коментарі "Апострофу" зазначив, що довгостроковий тренд на зміцнення гривні почався ще в лютому, "хоча він не означає постійного зниження курсу долара - за цей час були періоди різної тривалості, коли американська валюта дорожчала".

За словами головного експерта ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, нинішньому зміцненню гривні допомагають відразу кілька факторів. "По-перше, кон'юнктура на ринках залізорудної сировини, сталевого прокату і більшості зернових культур розвернулася в сторону України (ці товарні позиції традиційно складають значну частину вітчизняного експорту, що забезпечує валютні надходження в країну, - "Апостроф"). По-друге, крім певного фактору сезонності, за останні півроку вкладення нерезидентів в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) збільшилися на 55 мільярдів гривень (приблизно 2,1 мільярда доларів). Приплив коштів нерезидентів на ринок ОВДП пов'язаний із високим рівнем дохідності по облігаціях у нацвалюті (за деякими цінними паперами близько 20% річних, - "Апостроф")", - зазначив Шапран.

Долар по осені рахують

Але як довго буде зберігатися така тенденція?

"Якщо орієнтуватися на сезонні коливання минулих років, можна припустити, що зміцнення гривні може продовжитися до кінця літа - початку осені", - говорить Вадим Іосуб, додаючи при цьому, що поведінка гривні в минулі роки не є гарантією, що саме так вона поведе себе і цього разу. Експерт пояснив, що сезонні особливості на валютному ринку "зникають саме тоді, коли всі до них звикають і готуються до них заздалегідь".

Старший аналітик групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин також передбачає, що девальвація гривні може початися в кінці літа. "Цілком можливо, що ми підемо за традиційним сценарієм: серпень, осінній період - це зона дискомфорту", - сказав він у коментарі виданню.

Водночас, з його слів, зміцнення гривні дало Нацбанку можливість викупити значні обсяги іноземної валюти, що дозволить нашій країні безболісно здійснити пікові виплати за держборгом у вересні. "Боргові ризики зараз знизилися, принаймні, до кінця року однозначно", - зазначив аналітик.

З цим згоден і Віталій Шапран. Він зазначив, що станом на 1 липня міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 20,64 мільярди доларів: "У червні вони зросли на 6,4% завдяки розміщенню урядом єврооблігацій і купівлі Національним банком валюти на міжбанківському ринку". При цьому, додав експерт, чисті золотовалютні резерви України перевищують 10 мільярдів доларів, у зв'язку з чим при розвитку негативного сценарію, наприклад, якщо нерезиденти почнуть виводити свої кошти з ОВДП, регулятор зможе проводити інтервенції на міжбанку, щоб не допустити обвалу гривні.

Віталій Шапран відзначив, що за станом на 1 липня міжнародні резерви України, за попередніми даними, склали 20,64 мільярда доларів Фото: Flickr/Національний банк України

В очікуванні виборів

Водночас, зі слів Віталія Шапрана, остаточний сценарій розвитку подій буде залежати від того, чи залишиться Україна в програмі МВФ, від цін на урожай зернових 2019 року, а також від стабільності політичної кон'юнктури після парламентських виборів (які повинні відбутися 21 липня, - "Апостроф").

До речі, останній фактор, пов'язаний із виборами до Верховної Ради, у багатьох викликає серйозні побоювання. Слід нагадати, що однією з причин зростання курсу американської валюти в кінці травня - початку червня стала політична невизначеність в країні після обрання президентом України Володимира Зеленського.

Однак, як заявив Вадим Іосуб, сценарій обвалу гривні під час або відразу після виборів є "винятково малоймовірним". За його словами, гривня показала себе досить зрілою валютою, яка реагує не на прізвища політиків, а на макроекономічні чинники: експорт/імпорт/потік капіталу тощо. "Самі по собі вибори, не залежно від їх результату, загрози для гривні не становлять. Загрозою може стати погіршення зовнішньої кон'юнктури, "втеча" капіталу або відсутність реформ, яка поставить хрест на відносинах з МВФ", - пояснив фахівець.

Ризик різкого обвалу

Проте, ризики, обумовлені майбутніми виборами, існують. Як зазначив Андрій Шевчишин, вони, зокрема, пов'язані з можливою перемогою популістів або партій, які захочуть переглянути чинну програму співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими західними партнерами України: "В цьому випадку є ризик різкого обвалу гривні".

Ще одним ризиком, за словами Шевчишина, є те, що після виборів у Верховній Раді може затягнутися процес формування коаліції і, як наслідок, створення уряду. "А це означає, що Україна увійде в тривалий період політичної невизначеності, яка обмежить можливості для співпраці з МВФ (фонд готовий відновити призупинену співпрацю після формування уряду, - "Апостроф"), отримання макрокредиту від ЄС. У свою чергу, це буде здійснювати потужний тиск на гривню", - заявив експерт, додавши, що вибори стануть тут лакмусовим папірцем.

Читайте також

Курс на вільне плавання: що робитиме Кремль з рублем

Валютний курс в Росії у 2024 році за певних обставин може суттєво перевищити 100 рублів за долар

Гривня падає: скільки коштуватиме долар до Нового року

Курс долара до гривні зростає через кілька факторів – і гривня ще впаде до нового року

Три сценарії для гривні: що буде, якщо США залишать Україну без грошей

Відсутність значної частини закордонної фінансової допомоги у 2024 році підштовхне курс до 42-45 гривень за долар