RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Біткоїн різко злетів у ціні і завмер на новій позначці: названо головні причини

Протягом більшої частини минулого року курс Біткоїна тримався біля позначки 10 тисяч доларів - з провалом до майже 5 тисяч доларів в березні на тлі розвитку пандемії COVID-19, то, починаючи з жовтня, він рішуче пішов вгору, подолавши на початку січня 2021 року рубіж в 40 тисяч доларів. 8 січня курс Біткоїна досяг історичного максимуму в 42 тисячі доларів США. В останні дні його курс знаходиться поблизу позначки 35 тисяч доларів, однак новина про другий імпічмент президента США Дональда Трампа підняла вартість криптовалюти до більш, ніж 38 тисяч доларів.

Про те, з цим пов'язані ці коливання і чи чекати від Біткоїна нового зростання, "Апострофу" розповіли фінансові експерти.

"Моя думка - ціна Біткоїна є відображенням глобальної ситуації в економіці та політиці, оскільки будь-яка недовіра до національних економік, валют, інститутів, тощо підштовхує людей до пошуку альтернативи. Раніше такою альтернативою було золото (яке нею залишається й нині), а тепер з'явилися нові інструменти (у вигляді криптовалюти та Біткоїна зокрема - "Апостроф")", - розповів в коментарі виданню співзасновник Bitcoin Foundation Ukraine, радник Міністерства цифрової трансформації Андрій Дубецький.

За його словами, зберігається більш загальний тренд, який полягає в тому, що фінансова система, яка створюється навколо Біткоїна, розростається, до неї включаються все більше гравців, а це також сприяє збільшенню попиту на крипту, а, значить, і зростанню її вартості.

З цим згоден і керівник відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрій Шевчишин.

"З одного боку, - це певні політичні тенденції, які призводять до покупки та захисту капіталів в криптовалюті. Крім того, його (Біткоїна) зростаюча ціна призводить до підключення дедалі більшої кількості нових інвесторів", - сказав він в розмові з "Апострофом".

Є й менш глобальні чинники, які сприяють зростанню Біткоїна. Це, наприклад, вихід на ринок криптовалют однієї з найбільших платіжних систем світу PayPal в кінці 2020 року, а також судові розгляди в США стосовно криптовалютної платформи Ripple, що змушує інвесторів йти з цієї криптовалюти в інші, в першу чергу, до Біткоїна, зазначив Шевчишин.

Однак основна причина бурхливого зростання курсу Біткоїна - це спекуляції. І про це говорять всі опитані "Апострофом" експерти.

"Чим більше зростає ціна на Біткоїн, тим більше бажаючих заробити на цьому зростанні. У людей включається синдром упущеної вигоди. Дивлячись на курс у 20 тисяч, а потім у 30 тисяч доларів, може скластися враження, що курс буде зростати вічно, або завжди можна буде швидко з нього вистрибнути. Такі спекуляції і штовхають курс до нових висот", - пояснив в коментарі виданню аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко.

При цьому, за його словами, ціна Біткоїна сьогодні завищена, і існують криптовалюти, які в технічному плані його перевершують, "але люди і далі інвестують в Біткоїн".

Детальніше про новий історичний максимум біткоїна в 2021 році читайте в матеріалі "Апострофа": "Біткоїн Шредінгера: що відбудеться з популярною криптовалютою".