RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Біткоїн Шредінгера: що відбудеться з популярною криптовалютою

У перші дні 2021 року вартість Біткоїна досягла історичного максимуму - чи надовго це

У перші дні 2021 року вартість Біткоїна досягла історичного максимуму - чи надовго це Фото: Getty images

На початку 2021 року курс Біткоїна досяг свого історичного максимуму в 42 тисячі доларів, проте незабаром його вартість суттєво зменшилася. "Апостроф" розбирався, з чим пов'язані такі різкі коливання найпопулярнішої в світі криптовалюти, що буде з нею далі, і чи замінить вона в майбутньому звичні нам долари, євро та, звичайно ж, гривні.

Протягом більшої частини минулого року курс Біткоїна тримався біля позначки 10 тисяч доларів - з провалом до майже 5 тисяч доларів в березні на тлі розвитку пандемії COVID-19, то, починаючи з жовтня, він рішуче пішов вгору, подолавши на початку січня 2021 року рубіж в 40 тисяч доларів. 8 січня курс Біткоїна досяг історичного максимуму в 42 тисячі доларів США. Після чого звалився до 32 тисяч гривень. В останні дні його курс знаходиться поблизу позначки 35 тисяч доларів, однак новина про другий імпічмент президента США Дональда Трампа підняла вартість криптовалюти до більш, ніж 38 тисяч доларів.

У пошуках альтернативи

Але з чим пов'язані настільки стрімкі рухи криптовалюти, перш за все, вгору. "Моя думка - ціна Біткоїна є відображенням глобальної ситуації в економіці та політиці, оскільки будь-яка недовіра до національних економік, валют, інститутів, тощо підштовхує людей до пошуку альтернативи. Раніше такою альтернативою було золото (яке нею залишається й нині), а тепер з'явилися нові інструменти (у вигляді криптовалюти та Біткоїна зокрема - "Апостроф")", - сказав в коментарі виданню співзасновник Bitcoin Foundation Ukraine, радник Міністерства цифровий трансформації Андрій Дубецький.

Крім того, за його словами, зберігається більш загальний тренд, який полягає в тому, що фінансова система, яка створюється навколо Біткоїна, розростається, до неї включаються все більше гравців, а це також сприяє збільшенню попиту на крипту, а, значить, і зростанню її вартості .

Керівник відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрій Шевчишин з цим згоден.

"З одного боку, - це певні політичні тенденції, які призводять до покупки та захисту капіталів в криптовалюті. Крім того, його (Біткоїна) зростаюча ціна призводить до підключення дедалі більшої кількості нових інвесторів", - сказав він в розмові з "Апострофом".

Є й менш глобальні чинники, які сприяють зростанню Біткоїна. Це, наприклад, вихід на ринок криптовалют однієї з найбільших платіжних систем світу PayPal в кінці 2020 року, а також судові розгляди в США стосовно кріптовалютної платформи Ripple, що змушує інвесторів йти з цієї криптовалюти в інші, в першу чергу, до Біткоїна, зазначив Шевчишин.

Однак основна причина бурхливого зростання курсу Біткоїна - це спекуляції. І про це говорять всі опитані "Апострофом" експерти.

"Чим більше зростає ціна на Біткоїн, тим більше бажаючих заробити на цьому зростанні. У людей включається синдром упущеної вигоди. Дивлячись на курс у 20 тисяч, а потім у 30 тисяч доларів, може скластися враження, що курс буде зростати вічно, або завжди можна буде швидко з нього вистрибнути. Такі спекуляції і штовхають курс до нових висот", - пояснив в коментарі виданню аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко.

Фото: Getty images

При цьому, за його словами, ціна Біткоїна сьогодні завищена, і існують криптовалюти, які в технічному плані його перевершують, "але люди і далі інвестують в Біткоїн".

Гойдалки продовжаться

Але що буде з курсом Біткоїна далі - чи продовжить він зростати або відкотиться назад?

"Запити в мережі Інтернет про Біткоїн ще далекі від своїх максимумів, цитованість в ЗМІ на високому рівні, але також далека від своїх максимумів в 2018 році, - говорить Максим Пархоменко. - Це означає, що нас може чекати ще один виток зростання".

Але, звичайно ж, і падіння не виключені.

По-перше, вони відбуваються, коли великі гравці починають продавати Біткоїни, і пропозиція криптовалюти стає більшою, ніж попит на неї.

Однак після зниження курсу нові інвестори стануть вкладатися в Біткоїн, сподіваючись на чергове зростання, після якого буде і черговий обвал, каже Андрій Шевчишин.

При цьому звертає на себе увагу те, що курс Біткоїна, на відміну від більшості традиційних валют, які прийнято називати фіатнимі, дуже часто змінюється стрибкоподібно - як вгору, так і вниз.

Але і цей феномен можна пояснити. Головна причина полягає в тому, що криптовалюти, на відміну від фіатних, не мають регулятора (у випадку з Україною - це Національний банк).

"Якщо є різка нестача готівки, центральний банк не дозволить, щоб курс підвищився вдвічі, тому що це вб'є експортерів. Він буде друкувати гроші і роздавати їх направо і наліво, буде створювати соціальні програми і фінансувати будівництво доріг. І, навпаки, коли з'являється дуже багато грошей, центробанк буде вилучати ліквідність, - пояснює Андрій Дубецький. - Якщо ми говоримо про віртуальні активи, то вони представлені в обмеженій кількості, як товар, на який може різко виникнути попит, і ціна на нього дуже швидко реагує".

Не дочекаєтесь

Ряд експертів вважають, що Біткоїн, як і інші криптовалюти, це - чергова бульбашка, яка, рано чи пізно, лусне. Однак з такою думкою згодні далеко не всі.

"Говорити про те, що це - якась бульбашка, можна тільки, якщо від цього інструменту немає користі, якби всі учасники грали в неї як в лотерею з нульовою вартістю. Але є учасники цього ринку, які дійсно бачать в цьому користь для їх економічних відносин", - розповів Андрій Дубецький.

Біткоїн міг би знецінитися, якби інтерес до нього зникнув, погоджується Максим Пархоменко: "Але ми бачимо, що кріптоіндустрія пережила останні кілька років. Це означає, що в світі залишатимуться ентузіасти, які його підтримають. Через це бульбашка не лопне, а просто може здутися".

Фото: pixabay.com

Андрій Шевчишин, який також не вірить в катастрофічний сценарій, в свою чергу, нагадав, що в кінці 1990-х років надулася так звана "бульбашка доткомів" (колосальне зростання акцій інтернет-компаній), яка лопнула у 2000 році: "Вона здулася, але на її руїнах залишилося багато компаній, які сьогодні є лідерами ринку - Yahoo, Google та деякі інші. Бульбашка - це казанок для очищення".

Щось схоже може статися і на ринку криптовалют - слабкі підуть у небуття, а сильні стануть ще сильнішими.

Справа не в грошах, а в їхній сутності

В експертному середовищі також існує думка, що з часом криптовалюти витіснять фіатні валюти - долари, євро, фунти стерлінгів, юані, форинти, тугрики, крони, гривні. Чи означає це, що вже зараз потрібно терміново позбутися не тільки доларів та євро, але і (у випадку з українцями) гривень?

"Криптовалюти могли б замінити гроші. Наприклад Китай в цьому році випустив криптоюань і активно впроваджує його в життя, - говорить Максим Пархоменко. - Важливо розуміти, що криптовалюти в майбутньому будуть контролюватися державами - вони будуть їх емітувати, використовуючи поточні технології. Фактично вони стануть аналогом поточних карт. Але це зовсім не означає, що вартість якоїсь криптовалюти почне різко зростати, або вона замінить долари або інші валюти".

"Технологія (блокчейна) може бути впроваджена, але заміни фіатних валют не відбудеться, - зазначає Андрій Шевчишин. - Ніхто не допустить вільного впровадження такої валюти - принаймні у поточному світоустрої".

"Спочатку було каміння, потім - золото і срібло, потім з'явилися папірці, банківська система, електронні гроші. А сьогодні ми чуємо новину про те, що Китай випускає на блокчейні якісь цифрові гроші. Але все одно все це - гроші, їх сутність залишається тією ж. А віртуальні активи будуть просто конкурувати, або, скоріше, доповнювати фіатні гроші, як, наприклад, це робить золото", - резюмував експерт.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту