RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні "лихоманить" курс долара: експерти назвали причини і озвучили прогноз

Рух курсу долара вгору-вниз пов'язаний з нездатністю українських фінансистів продати ОВДП і заявами російських політиків про відведення військ від кордонів з Україною.

Про це пишуть "Сьогодні" і "РБК-Україна".

На поточному тижні курс долара "робив нерви" багатьом українцям. У середу курс піднявся, в четвер опустився, а в п'ятницю опустився ще нижче, ніж був тиждень тому.

За словами експертів, на рух курсу долара впливають кілька факторів:

  • провал Мінфіну на аукціоні з розміщення цінних паперів в гривнях 20 квітня, коли ОВДП продали всього на 200 млн грн, або в вісім разів менше, ніж тижнем раніше;
  • спекуляція з боку деяких гравців міжбанку, які зуміли розгойдати курс;
  • відведення російських військ від кордону з Україною.

Якщо перші чинники послаблювали гривню, то останній її зміцнив, оскільки зниження ризику вторгнення і ескалації повернуло інвесторів в національну валюту і в український борг.

За словами Олександра Охріменка, гривня не змогла сильно зміцнитися, адже їй завадив попит на валюту з боку імпортерів автомобілів і побутової техніки.

"Механізм нескладний: хтось комусь продає за високим курсом мізерну партію валюти (до $ 10 тисяч), але це відразу підвищує котирування. Покупці, побоюючись подальшого зростання, починають укладати великі угоди, що ще більше піднімає курс. А організатори ажіотажу, вони ж продавці валюти, на цьому заробляють", - стверджує аналітик в спілкуванні з журналістами.

Експерт Вадим Іосуб наступного тижня прогнозує незначне зниження курсу долара до гривні. За його словами, американська валюта на міжбанку буде торгуватися на рівні 27,8 грн/$, а готівковий долар в банках - 27,7/27,9 грн/$.

"Долар на міжбанку і готівковий долар помірно росли більшу частину тижня. Розворот стався в четвер, коли РФ заявила про відвід військ від українського кордону. Гривня швидко відіграла у долара близько 0,5% і продовжила помірне зміцнення в п'ятницю", - продовжив аналітик.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара, якщо в Україні введуть загальнонаціональний локдаун.