RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Чи можливі в Україні валютні обмеження: у НБУ дали чітку відповідь

Негативні наслідки можливого військового вторгнення Росії в Україну впливають на локальний валютний ринок, який з початку 2022 року знаходиться в непростому становищі. Курс гривні до долара США падає, незважаючи на валютні інтервенції НБУ, які збалансовують ситуацію.

Про те, чи введе Нацбанк валютні обмеження в разі найгіршого сценарію з нападом Росії, розповів директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін у своєму інтерв'ю.

"Історично Україна жила практично всю історію незалежності з валютними обмеженнями. І зараз вони теж є. Ми їх прибираємо, лібералізуємо, оскільки, аналізуючи минуле, ми розуміємо, що валютні обмеження — це не панацея і не ринковий механізм", - пояснив Лупін.

За його словами, немає жодної успішної країни у світі з чинними жорсткими валютними обмеженнями.

Він вважає, що майбутнє України та світу за монетарним та ринковими інструментами, а також за зваженою політикою валютних інтервенцій.

"Ми бачимо, що українці звикають до того, що курс у нас плаваючий. У січні не було ані черг, ані скарг на відсутність готівки. Не було випадків, коли, умовно, офіційний курс 29 грн/$, а обмінний – 32 грн/$. Обмінний готівковий курс був дуже близьким до міжбанківського сегмента", - сказав директор департаменту про поведінку населення на валютному ринку, додаючи, що зараз активно використовуються валютно-обмінні операції "у смартфонах".

Лупін стверджує, що обмінні операції онлайн і зручні для людей, і сприяють тому, що кошти фактично лишаються в банківській системі, "яка є стійкішою, ніж будь-коли раніше".

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, як зміниться курс валют 16 лютого.