RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Коли повернеться плаваючий курс гривні: у НБУ озвучили прогноз

Плаваючий курс долара в Україні можливий за двох головних умов.

Про це розповів очільник департаменту відкритих ринків Нацбанку Олексій Лупін.

За його словами, питання плаваючого курсу долара в Україні залежить від двох умов - збільшення експорту та зменшення імпорту. Лупін нагадав, що впродовж воєнного стану держрегулятор продає іноземну валюту зі своїх резервів.

"Плаваючий курс передбачає, що ситуація "попит-пропозиція" змінюється щодня. Наприклад, сьогодні у нас переважає попит, а завтра - пропозиція. Коли на ринку постійно переважає попит, "плавання" не відбувається, тому що це фактично повзуча девальвація, яка залежатиме від того, по яких курсах НБУ продає валюту", - продовжив очільник профільного департаменту.

Лупін зазначив, що збалансувати ринок в Україні можна за рахунок збільшення імпорту, а розблокування портів призведе до більше експортного уторгування. Другий варіант встановлення плаваючого курса долара - зменшення імпорту та підвищення облікової ставки, на тлі якої українські товари стають більш конкурентоспроможними з точки зору ціни.

"Відповідно попит на імпорт зменшується. Ситуація, коли чеське пиво в магазинах коштує менше, ніж "Чернігівське" - це не нормально", - підкреслив Лупін.

Ще одним важливим моментом у питанні плаваючого курсу є альтернативні шляхи для національної валюти. За словами очільника департаменту НБУ, громадяни у такому випадку матимуть "якісь інвестиційні можливості за нормальними процентними ставками цю гривню інвестувати, щоб у такий спосіб знизити також попит на іноземну валюту".

Підсумовуючи, Лупін запевнив, що державний регулятор наразі не планує знову змінювати офіційний курс долара. НБУ розраховує, що він діятиме так само довго, як попередній.

Також читайте матеріал "Апострофа": Між погано та дуже погано: як на гаманці українців вплине новий курс долара від Нацбанку