RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Україна опинилася в "гібридної" ситуації через ціни на газ: названі серйозні проблеми

Зниження українським урядом цін на газ для населення поставило владу країни в складне становище у відносинах з Международним валютним фондом (МВФ).

Про це в інтерв'ю "Апостроф" розповів економічний експерт Олексій Кущ.

Експерт нагадав, що відповідно до меморандуму з МВФ Україна повинна була в травні ще на 15% підвищити ціну на газ. При цьому на зовнішньому ринку ціна газу знижується.

"Тому уряд і" Нафтогаз "вирішили знизити на кілька відсотків у травні ціну на газ. Але в МВФ сказали: якщо ви не хочете підвищувати ціну на газ для населення відповідно до графіка, тоді просто лібералізує ринок газу для населення, нехай населення, підприємства теплокомуненерго купують газ на ринку, і таким чином ліквідуйте зобов'язання "Нафтогазу" з продажу газу населенню за фіксованими цінами. В результаті вийшла досить гібридна ситуація, коли ціни були знижені, але була встановлена максимальна планка їх пыдвищення, що абсолютно не влаштувало МВФ ", - сказав Кущ.

За його словами, такий сценарій несе в собі ризики того, що в разі різкого стрибка цін на газ населення і підприємства не зможуть платити ринкову ціну на природний газ.

"Тому уряд прийняв такий гібридний варіант, який не влаштував МВФ. Там було два варіанти: або підвищуйте, або лібералізує ринок. І тепер ми бачимо порушення третього структурного маяка (програми співпраці України з МВФ - ред.)", - підкреслив експерт.

Детальніше читайте в інтерв'ю Олексія Куща "Апострофа" - За бажанням повернути ПриватБанк Коломойський приховує реальні цілі.