RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

"Енергоатом" звинуватив депутатів в лобіюванні "дерибану 10 мільярдів" на користь "зеленої" генерації - ЗМІ

НАЕК "Енергоатом" виступає проти запропонованої рядом народних депутатів схеми погашення боргів за відпущену електроенергію перед підприємством за рахунок випуску ОВДП.

Про це йдеться у зверненні колективу "Енергоатому" за підписом в.о. глави компанії Петра Котіна і голови профспілкової організації Олексія Лича, пише "Бізнес Цензор".

"Шановні народні депутати, "автори" законопроекту №4624 про випуск ОВДП для "Енергоатома". Вдячні вам за "турботу". Однак вважаємо за краще відмовитися грати з вами в наперстки. Подання законопроекту, за який ви насправді не збираєтеся голосувати, - це спроба відвернути увагу і обгрунтувати дерибан 10 млрд грн кредиту держбанків на користь "зеленої" генерації", - сказано в зверненні.

"Енергоатом" звинувачує авторів законопроекту в тиску на НКРЕКП і ДП "Гарантований покупець" і "політичній корупції".

"Вам цікаво, як ще більше за рахунок "Енергоатому" через працюючий на вас ГарПок профінансувати абсолютно збиткову і паразитуючу на благополуччі українців схему роботи "зеленої" енергетики", - підкреслюється в документі.

Згідно з даними на сайті ВРУ, авторами законопроекту №4624 вказані Юрій Камельчук і Людмила Буймистер ("Слуга народу"), Анна Скороход (виключена з фракції "Слуга народу"), Олексій Кучеренко ("Батьківщина") і Олексій Гончаренко ("Європейська солдарность"). Текст документа поки не опублікований. Буймистер і Кучеренко, як пише "Цензор", відносять до групи лобістів інтересів Ріната Ахметова, який володіє найбільшою в Україні компанією з виробництва електроенергії за "зеленим тарифом".

Як повідомлялося, 30 грудня 2020 НЕК "Укренерго" підписало три кредитні договори з державними банками на 10,25 млрд грн для погашення заборгованості перед ДП "Гарантований покупець". Ці кошти планувалося направити в першу чергу на погашення боргів "Гарантованого покупця" перед "Енергоатомом", однак представники виробників електроенергії за "зеленим тарифом" вимагали направити ці кошти на погашення заборгованості перед ними.

У грудні "Енергоатом" продав рекордні 13,33 млн МВт-год електроенергії з періодом поставки в першому півріччі 2021. Цей приблизно 40% прогнозної вироблення за цей період. За даними джерел ЗМІ, 10,8 млн МВт-год за ціною 1150 грн за МВт-год купила компанія, близька до Ігоря Коломойського.