RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Декларація про наміри: чому меморандум зі США не гарантує Україні 30 млрд доларів на енергетику

Підписання українською НАЕК "Енергоатом" і американською Westinghouse Electric меморандуму про будівництво чотирьох енергоблоків Хмельницької АЕС загальною вартістю в 30 млрд доларів не гарантує, що в Україну буде інвестована ця сума.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Підписаний меморандум не є договором про будівництво енергоблоків. Це - своєрідна декларація про наміри, яка підтверджує, що в разі, якщо Україна колись знайде фінансування під такий проект, і буде дотримано інших необхідних умов, сторони зможуть спільно його реалізувати", - каже експерт.

З ним згодна член колегії Держатомрегулювання Ольги Кошарна. Вона нагадала, що аналогічний документ "Енергоатом" підписував і з китайською компанією CNNC.

"У "Енергоатому" є ціла полиця меморандумів з різними компаніями, але вони, як правило, ні до чого не ведуть", - каже вона.

За словами Рябцева, Україні необхідні додаткові потужності в електроенергетиці, оскільки вже після 2030 року треба буде виводити з експлуатації деякі енергоблоки, і їм необхідно знайти заміну. Сьогодні слід думати про будівництво, принаймі трьох нових енергоблоків, зазначив експерт.

"Звісно, будівництво енергоблоків за американським проектом було б дуже вигідним Україні, оскільки сьогодні у нас є тільки блоки, побудовані за радянських часів (деякі були добудовані після здобуття незалежності, але всі починали будуватися за часів СРСР - "Апостроф"), і, як результат , Україна залежить від поставок ТВЕЛів і всіх необхідних комплектуючих з Росії ", - розповів Рябцев.

Більше читайте на сайті "Апостроф" у статті: А гроші де? Як у Зеленського "намалювали" 30 мільярдів доларів на енергоблоки.