RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Європарламенті звинуватили Росію в зростанні ціни газу: "Газпром" знайшов відмовку

Члени Європейського парламенту звернулися до Єврокомісії з закликом розслідувати можливість причетності "Газпрому" до більш ніж дворазового збільшення цін на блакитне паливо в Європі.

Про це повідомили на офіційному сайті Європарламенту.

Варто зазначити, що ще на початку 2021 року ціни на газ в Європі знаходилися в межах 300 доларів США за тисячу кубометрів. Тепер же, в період з липня по вересень, вона досягла рекордних 700 доларів. Таким чином менш ніж за рік ціни підвищилися більш ніж в два рази.

При цьому члени Європарламенту зазначили, що у російського "Газпрому" є всі можливості для того, щоб нарощувати обсяги виробництва газу. Але керівництво російського енергетичного гіганта відмовилося гарантувати додаткові обсяги поставок протягом літа 2021 року. Вони це пояснили тим, що нібито у них самих недостатні запаси газу перед опалювальним сезоном.

"Газпром" це рука Кремля, яка можливо маніпулює європейським газовим ринком, щоб підвищити ціни, які зараз б'ють рекорди. Підштовхують Європу до узгодження роботи "Північного потоку-2" не дивлячись на те, що він порушує правила ЄС. Європарламентарі закликають Європейську Комісію розпочати розслідування щодо "Газпрому", - зазначив литовський євродепутат Андріюс Кубілюс.

Питання транзиту через Україну не залишився в стороні

Також в листі не обійшли стороною і тему транзиту газу через Україну. У Європі обурені тим, що "Газпром" відмовляється бронювати потужності української ГТС і газопроводу "Ямал - Європа".

У той же час Російська сторона стверджує, що видобуток на родовищах Ямалу був скорочений внаслідок нещодавньої пожежі на заводі з підготовки до транспортування газового конденсату, який знаходиться неподалік від Нового Уренгоя. Європейські парламентарії хочуть з'ясувати, чи могла ця пожежа дійсно стати вагомою причиною для скорочення обсягів видобутку.

Багато експертів, зокрема Андерс Ослунд, називають дії Росії "газовою війною" з Європою. На його думку, це може і повинно стати приводом для того, щоб Німеччина і США домовилися про зупинку нового трубопроводу "Північний потік - 2".

Тим часом у Росії

Тим часом в Російській Федерації вже встигли відреагувати на ці підозри і дати деякі пояснення своєї позиції. Зокрема в управлінні інформації "Газпрому" заявили, що вони "здійснюють поставки газу відповідно до заявок споживачів в повній відповідності з діючими контрактними зобов'язаннями і прагнуть задовольнити заявки на додаткові поставки в силу наявних можливостей".

Також в компанії нагадали: "За 8,5 міс. поточного року "Газпром" збільшив експорт газу в країни далекого зарубіжжя до 138,6 млрд куб. м. Компанія продовжує поставляти газ на рівні, близькому до історично рекордного (141,3 млрд куб . м за той же період 2018 року). Зростання в порівнянні з аналогічним показником 2020 року на 17,4%, або на 20,6 млрд куб. м".

Раніше ми також повідомляли про те, що Польща припиняє контракт з "Газпромом" і відмовляється від російського газу.