RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Мільярдні борги на ринку електроенергії: радник глави уряду України розповів, у чому небезпека

Ціна на електроенергію для населення в Україні все ще в декілька разів нижча її собівартості, і через це багато вітчизняних енергетичних компаній знаходяться у важкому фінансовому стані.

Про це "Апострофу" розповів радник прем’єр-міністра Юрій Бойко.

Нагадаємо, з 1 червня 2023 року тариф на електроенергію для населення було підвищено до 2,64 гривні за 1 кіловатт-годину. До цього ті, хто споживав менше 250 кіловатт-годин, платили 1,44 гривні за 1 кіловатт-годину, ті, хто більше, – 1,68 гривні за 1 кіловатт-годину.

Читайте також: Якими будуть тарифи в новому опалювальному сезоні: Шмигаль дав відповідь

За словами Юрія Бойка, зараз, коли триває підготовка до нового опалювального сезону, багато енергетичних компаній мають складнощі в цьому питанні через важку фінансову ситуацію.

"На здатність підприємств проводити всі роботи вчасно і в необхідному обсязі значною мірою впливає їхній фінансовий стан. У більшості учасників ринку ситуація доволі важка. Загальний розмір заборгованості на ринку електроенергії, згідно інформації, що була озвучена на профільному комітеті, сягнув 60 мільярдів гривень", - сказав радник голови уряду.

За його словами, реальна ціна електроенергії у серпні склала більше 7 гривень за 1 кіловат-годину. А це – у 2,7 рази більше, ніж діючий тариф.

"Тож, якщо постачальник надає населенню енергію по 2,64 гривні, хтось має покривати йому різницю між цим тарифом і її реальною ціною. За рішенням уряду це роблять "Енергоатом" і "Укргідроенерго", які за рахунок того, що у них собівартість енергії суттєво нижча, ніж ціна на ринку, частиною отриманого прибутку фактично дотують пільгову вартість енергії для населення. Проте вже більше року "Енергоатом" щомісячно суттєво недофінансовує цю діяльність", - розповів Бойко.

Він також додав, що "Енергоатом", а також електростанції, що входять до складу компанії ДТЕК Ріната Ахметова, є найбільшими боржниками перед НЕК "Укренерго" за диспетчеризацію, що унеможливлює вчасні і повні розрахунки на ринку допоміжних послуг: "Що в свою чергу є чи не головною перешкодою для залучення інвестицій в розбудову маневрових потужностей".

За словами радника прем’єр-міністра, борги на десятки мільярдів загрожують фінансовій стійкості системи і є перешкодою для вчасного і повного фінансування необхідних відновлювальних робіт напередодні осінньо-зимового періоду.

Найближчим часом на сайті "Апострофа" буде опубліковано інтерв'ю Юрія Бойка, в якому він розповість про основні виклики під час підготовки енергетичної системи України до опалювального сезону.

Раніше ЗМІ повідомляли, що буде з тарифами на електроенергію, світло і газ в Україні з 1 вересня цього року.

  • Вас може зацікавити:

Платіжки за газ під час війни: як українці можуть списати накопичені борги

Блекауту не уникнути: українців попередили про 10-годинні відключення світла

Будуть проблеми зі світлом і газом: для яких регіонів України зима буде найважчою