RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Кричущі порушення правил ядерної безпеки: що коять окупанти на території Запорізької АЕС

Росія нехтує правилами ядерної безпеки на окупованій ними Запорізькій АЕС, що створює дуже серйозні ризики, як для самої станції, так і для території, що її оточує.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла засновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України" Ольга Кошарна.

Читайте також: На території ЗАЕС вибухнув дрон, пошкоджено два реактори

Окупанти розвинули на території станції надзвичайну військову активність. На ЗАЕС знаходяться військові, які блукають усіма об'єктами, в тому числі тими, куди обмежений доступ навіть співробітникам.

"На станції перебуває військова техніка, зведені фортифікаційні споруди, в тому числі і на дахах реакторних відділень. Територія щільно замінована: периметр станції, ставок-охолоджувач, басейни-розбризкувачі, берегова лінія тощо. Все це - кричущі і цілком очевидні порушення правил ядерної безпеки", - розповіла виданню експертка.

Крім того, експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомляють про артилерійський вогонь, який ведеться безпосередньо з майданчика станції: "Тільки в суботу, 13 квітня, вони нарахували 16 "виходів" за 30 хвилин".

За словами Ольги Кошарної, МАГАТЕ нібито і фіксує порушення на ЗАЕС, але голова організації Рафаель Гроссі не наважується назвати Росію винною за них.

"З одного боку, він визнав, що два роки війни дуже погано відбилися на стані ЗАЕС, і що кожен із семи стовпів ядерної безпеки МАГАТЕ був скомпрометований. Також він згадав про те, що експерти організації не мають повного доступу до всіх об’єктів на станції і через це не можуть достовірно оцінити її стан. З іншого боку, він так і не зміг назвати, хто ж це не дає міжнародним інспекторам належного доступу, розміщує на станції військові об’єкти, мінує територію, веде артилерійський вогонь тощо", - розповідає експертка.

Ще одним дуже серйозним порушенням ядерної безпеки є те, що окупанти проігнорували вимогу перевести всі енергоблоки Запорізької АЕС в найбільш безпечний режим "холодного зупину", і тривалий час тримали частину з них в "гарячому зупині".

"За нормативами, в такому режимі реактори можуть перебувати не більше 100 годин на рік. Тим часом, окупанти використовували режим "гарячого зупину" місяцями. І це, звичайно, відбилося на стані обладнання", - підкреслила Ольга Кошарна.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

  • Вас може зацікавити:

Не лише Литва: хто з союзників готовий допомогти обладнанням для ТЕС України

Викрадення людей і катування: ОБСЄ передали докази причетності Росатому до воєнних злочинів РФ на ЗАЕС

Як виглядає Трипільська ТЕС після ворожої атаки - приголомшливі кадри