RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Fitch несподівано підвищило кредитний рейтинг України: названо причину

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий і короткостроковий кредитний рейтинг України в іноземній і національній валютах з "В-" до "В", прогноз - позитивний.

Про це йдеться в повідомленні на сайті агентства.

За оцінками аналітиків агентства, Україні вдалося "покращити макроекономічну стабільність і зменшити заборгованість населення, в той час як скорочений період виборів зменшив внутрішню політичну невизначеність".

"Наступність макроекономічної політики, заявлена прихильність нового уряду структурним реформам і взаємодія з міжнародними фінансовими організаціями означають, що Fitch очікує подальшого підвищення кредитоспроможності", - йдеться в повідомленні агентства.

У компанії також відзначили значну підтримку населенням чинного президента володимира Зеленського, а також контроль його партії над Кабінетом міністрів і парламентом, що "дає уряду унікальну сильну позицію для просування вперед у своїй політичній програми, орієнтованої на реформи".

В агентстві також відзначили плани мінітра фінансів Оксани Маркаровой домовитися з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про нову програму фінансування.

"Висока ймовірність продовження участі МВФ полегшить доступ до офіційного і ринкового фінансування для погашення великих виплат по суверенному боргу в 2020-2021 роках і послужить якорем для політики і реформ, які можуть потенційно підняти перспективи зростання", - йдеться в повідомленні.

"Розсудливе управління бюджетом, стабільне зростання, зниження процентних ставок і помірний тиск на обмінний курс сприятимуть продовженню скорочення державного боргу. Ми очікуємо, що державний борг знизиться до 47,9% ВВП (55,8% з урахуванням гарантій) до кінця 2019 року, скоротившись майже на 20 п.п. з піку 69,2% (80,9% з урахуванням гарантій) в 2016 році і нижче нинішнього медіанного значення «B» на 57,5%, і досягне 44,4% до 2021 року ", - відзначили в агентстві.

При цьому в Fitch попередили, що динаміка державного боргу в значній мірі піддається валютному ризику, оскільки 67% деноміновані в іноземній валюті, але більш активну участь нерезидентів на місцевому ринку облігацій допоможе збільшити частку боргу в національній валюті і збільшити терміни погашення.

Як повідомляв "Апостроф", податкові надходження Росії скоротяться на 500 млрд рублів на рік через спад цін на російську нафту Urals.