RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Детінізація азарту: в АМКУ жорстко розкритикували розроблений Мінфіном законопроект

Антимонопольний комітет України в своєму звіті, представленому під час засідання Комітету 18 жовтня, жорстко розкритикував розроблений Мінфіном законопроект №4663 "Про детінізацію ринку азартних ігор і забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань".

На засіданні АМКУ був представлений аналіз законопроекту, який містив понад два десятки зауважень, багато з яких, на думку АМКУ, є суттєвими.

Також АМКУ прийняв рішення направити в Кабмін і профільний комітет Верховної Ради викладені в звіті пропозиції до цього законопроекту з метою використання їх при розробці/доопрацюванні нормативно-правових актів, що регулюють випуск та проведення лотерей.

Приводом для АМКУ провести аналіз законопроекту став лист Мінфіну, отриманий у відповідь на передані Антимонопольним комітетом зауваження до розробленого міністерством Проекту ліцензійних умов для лотерейного ринку. У своїй відповіді Мінфін, зокрема, вказував, що зауваження АМКУ до ліцензійних умов, які той переслав в лютому 2018 року вже були враховані в законопроекті, зареєстрованому в травні 2016 року, тобто за півтора року до появи цих зауважень.

"Дотримуючись процедурі, АМКУ розглянув лист Міністерства фінансів, для того, щоб зробити висновок, чи дійсно ще за півтора року до того, як ми провели дослідження і затвердили свої пропозиції, Мінфін вже все зробив. На сьогоднішній день ми змушені констатувати, що пропозиції Антимонопольного комітету не враховано в повному обсязі ", - розповіла журналістам за підсумками засідання уповноважений АМКУ Агія Загребельська.

За її словами, законопроект про детінізацію азартного бізнесу, який сьогодні просуває Мінфін, хоча і містить низку позитивних моментів (на кшталт запровадження електронної системи прийому ставок і QR-кодів для лотерейних терміналів), проте всі вони нівелюються його недоліками.

"Законопроект містить недоліки в частині регулювання, в частині роботи електронної системи прийняття ставок (щодо цілісного уявлення про її роботу), в частині доступу споживачів, в тому числі адитивних, на ринок, в частині розташування гральних закладів ... Наприклад, як і в ліцензійних умовах, так і в проекті закону передбачається, що вони не можуть бути розташовані в навчальних закладах та державних установах, проте поруч - цілком можуть ", - пояснила уповноважений.

Також в АМКУ підкреслюють, що законопроект не містить таку важливу норму, як закріплена на рівні законодавства соціальна спрямованість лотерей, при цьому містить неконкурентні умови виходу операторів на ринок і безліч інших недоліків.

"З огляду на, що чинна редакція проекту закону № 4663 не спрямована на виконання пропозицій Комітету в повному обсязі, а питання їх виконання залишається відкритим, було прийнято рішення про направлення листа з додатковим обґрунтуванням щодо невідображення в повній мірі або частково в положеннях проекту закону № 4663 пропозицій комітету ", - зазначила Агія Загребельська на своїй сторінці в Facebook.