RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Все почнеться з підозр: як українців перевірятимуть на доходи

Державна податкова служба України з підвищеною увагою перевірятиме доходи та витрати заможних громадян, і для цих цілей у структурі ДПС з'явиться спеціальний підрозділ. На даний момент не зовсім зрозуміло, хто такі ці "заможні громадяни", і як саме фіскали мають намір карати злісних ухилістів від оподаткування. Однак очевидно, що необхідні для цього інструменти податкова має.

"Апостроф" з'ясовував, як держава збирається перевіряти українців на наявність доходів.

Поки що не можна з точністю сказати, як саме податкова працюватиме щодо заможних громадян, які ухиляються від сплати податків.

До речі, сам факт ухилення ще треба буде довести. Але починатися все буде з підозри, що такий факт має місце.

Олександра Томашевська вважає, що, найімовірніше, для визначення "кола підозрюваних" фіскали ретельно вивчатимуть та аналізуватимуть відкриті реєстри.

"Перше, що елементарно зробити - це порівняти реєстри майна та реєстри доходів. Думаю, що наразі про більше не йдеться, - каже експерт. - Якщо, наприклад, у людини за десять років не було зарплати вище мінімальної, або взагалі не було доходів, але при цьому вона володіє п'ятьма будинками, трьома земельними ділянками і десятьма квартирами. Це також торкнеться "підставних" осіб – різних родичів, на яких може бути записане майно, і такі "доброзичливці" також потраплять під цей гребінець".

З іншого боку, наявність нерухомості за відсутності доходів не обов'язково є свідченням ухилення від податків. Якщо така нерухомість дісталася людині у вигляді спадщини від померлих родичів, вона вважається законно придбаним майном, і турбуватися в цьому випадку не потрібно.

Крім того, якщо квартира куплена в кредит, і людина може подати відповідні документи, у неї, найімовірніше, також проблем не виникне.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Все буде по-дорослому: як влада збирається вибивати з українців податки