RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Повернули гроші і вибачилися: подробиці скандалу зі "штрафом" 15-річного киянина

Родині 15-річного пасажира, якого оштрафували через несправний валідатор, повернули гроші, а контролера звільнили.

Про це «Апострофу» повідомив речник КП «Київпастранс» Олег Грищак.

Нагадаємо, мати хлопця поскаржилась, що до її сина застосували штрафні санкції через нібито несплату проїзду, хоча насправді хлопець сплатив проїзд карткою, і це було зафіксовано в додатку на мобільному телефоні. За словами матері Світлани, хлопець був впевнений, що сплатив за проїзд. Менше з тим, кондуктори не лише змусили пасажира виплатити штраф, а й, за словами хлопця, вели себе дуже зухвало і навіть застосовували силу.

«Апостроф» звернувся до «Київпастрансу» за роз’ясненням ситуації. Там через тиждень повідомили, що заходи здійснили.

«Гроші сім’ї повернули, контролера звільнили», - сказав «Апострофу» речник КП «Київпастранс» Олег Грищак.

У «Київпастрансі» підтвердили, що інцидент стався саме через несправність валідатора.

«Випадки несправності валідатора нечасті, але, на жаль, помітні для пасажирів. Наші спеціалісти разом із колегами з оператора е-квитка – КП ГІОЦ оперативно займаються усуненням несправностей, - сказав Олег Грищак.

Юристи говорять, що стан валідатора – зона відповідальності виключно «Київпастрансу», тому контролери в такому випадку не мають права притягувати до адміністративної відповідальності. У «Київпастрансі» все ж радять уважніше стежити за сплатою проїзду і в разі, якщо він був не зафіксований, спробувати ще раз чи скористатись іншим валідатором.

Але в даному випадку хлопця взагалі не мали права чіпати, бо йому не виповнилось іще навіть 16 років. Згідно зі статтею 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення, до адмінвідповідальності можуть бути притягнуті виключно ті особи, які досягли 16-річного віку, сказав «Апострофу» юрист Адвокатського об’єднання «Бауман Кондратюк» Олександр Шокало.

«Особа, яка такого віку не досягла, взагалі не може бути піддана будь-яким заходам адміністративного впливу», - сказав Олександр Шокало. – При цьому у разі безквиткового проїзду дитини віком від 7 до 16 років підлягають адміністративній відповідальності особи, які здійснюють перевезення цих дітей».

У разі хамської поведінки з боку контролерів, що не може бути виправдана навіть несплатною за проїзд, юристи радять фіксувати такі дії всіма можливими способами та звертатись до перевізника або до поліції – якщо було вчинене дрібне хуліганство (нецензурна лайка, образливе чіпляння чи самоуправство.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що "маршрутчики" подали позов до суду на Департамент транспортної інфраструктури КМДА, щоб заборонити владі інспектувати маршрутки.