RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

У Києві батьки два роки судилися за ім'я дочки: Верховний суд ухвалив соломонове рішення

У Києві завершилась дворічна судова тяганина довкола імені дитини. Оскільки батьки не зійшлися в єдиному рішенні, яке ім'я має носити дівчинка, Верховний суд вирішив дати два імені.

Про таку судову справу повідомляє Кp.ua.

Зазначається, що чоловік хотів дати дитині таке ж ім'я, як і в його низки родичок та дружини. Жінка була проти п'яти тезок в одній родині і знайшла альтернативне ім'я для доньки.

Окрім імені, батьки не могли погодити і прізвище дитини, адже дружина при одруженні не захотіла брати чоловікове.

Так і не узгодивши з дружиною, чоловік приніс заяву на реєстрацію доньки під своїм прізвищем та зі своїм варіантом імені. Однак свідоцтво про народження дівчинці не виписали без згоди матері.

"Дитина отримала державну реєстрацію, але з пропуском терміну і без імені та прізвища, бо від матері не було згоди, а закон у цьому питанні не надає пріоритету комусь одному з батьків", - розповіли у РАГСі.

Відповідними спорами займається опікунська рада або суд. Оскільки батько дитини - юрист, він вирішив зробити це через суд.

Взимку минулого року Дарницький райсуд став на бік батька дитини та вирішив, що зареєструвати дівчинку можна на прізвище та ім'я, обране ним. У суді пояснили таке рішення тим, що дитина більше року жила без належного оформлення, а матір не подавала зустрічного позову.

Згодом матір оскаржила рішення, та коли подальші інстанції підтвердили рішення першої, подала скаргу у Касаційний суд.

Влітку 2022 року Верховний Суд ухвалив "соломонове рішення": дитина носитиме два імені та два прізвища, що передбачено Сімейним кодексом.

Таке рішення вважають таким, що відповідає засадам розумності та справедливості.

Видання зауважує, що наразі батьки живуть окремо, проте не розлучилися.

Як повідомлялося, що у Міністерстві юстиції констатували: упродовж першої половини року в Україні народилися 104,9 тисячі маленьких громадян, а батьки на фоні відсутності обмежень давали своїм малюкам дуже незвичні імена.