RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Нею потопили "Москву": у Києві показали залишки ракети "Нептун"

У Києві презентували уламки ракети "Нептун", що стала доленосною для російського крейсера "Москва" рівно рік тому. У результаті її удару судно пішло на дно Чорного моря.

Стабілізатор стартового агрегата ракети показали в Національному військово-історичному музеї.

Читайте також: Загибель "Москви": хто засліпив російський крейсер

Завідувач музею Сергій Воронов розповів, як саме відбулося ураження крейсера. 13 квітня минулого року о 14:06 відбувся старт першої з двох ракет "Р-360" "Нептун" берегового ракетного комплексу Військово-морських сил України "РК-360МЦ" "Нептун". Вона вразила флагман Чорноморського флоту Росії - крейсер "Москва".

За офіційною інформацією, ракети влучили у лівий борт ходового містка, кают-компанію й носове машинне відділення. Увечері 14 квітня крейсер пішов на дно за 75 км від мису Тарханкут.

Ракети мали стати на бойове чергування лише навесні минулого року, але у лютому, за три дні до початку активних бойових дій, їх з київського заводу вивезли на південь Одещини.

Також у музеї показали рятувальний круг та сигнальний буй із затонулого флагмана російського флоту. Артефакти передало командування ВМС ЗСУ.

"Крейсер "Москва" - один із шести найбільших суден Росії. Його вартість становить 700- 900 мільйонів доларів.

Це вже третій флагман, який РФ втратила на чорноморському театрі бойових дій. Перший у 1916 році - "імператриця Марія", який затонув просто у Севастопольській бухті на стоянці. Другий - лінкор "Новороссийск", який пішов на дно у 1955-го майже у тому ж місці.

Як повідомляв "Апостроф", на крейсері "Москва", який у ніч на 14 квітня ліквідувала українська армія, перебувало близько 510 людей.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни діяли за шаблонами та поплатилися: у ВМСУ розповіли як атакували кораблі РФ

Під час обстрілу крейсера "Москва" загинув його капітан: подробиці та фото

Знищення крейсера "Москва": загибель судна назвали найбільшою ганьбою Росії