RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як виглядали перші київські трамваї: цікаві фото часів Російської імперії та СРСР

Трамвай у Києві з'явився ще у далекому 1892 році, ставши першим, на той час, у всій Російській імперії.

Про це інформує екскурсійне агентство "Спрага".

Попередником трамвая, аж до початку XX ст., була т.зв. "конка" – яка складалася з карети, в якій міг уміститися не один десяток пасажирів, та упряжі коней, які тягнули громадський транспорт прокладеними рейками. Але через складний київський рельєф їй важко було охопити усю столицю.

Читайте: Від коней і до "ракет": як розвивався найстаріший міський транспорт в Києві

Інженер та підприємець Аманд Струве у 1891 році запустив першу лінію конки у Києві, яка пролягла від Деміївки до Хрещатика. Через рік було запущено електричну лінію з Царської Площі (сучасна Європейська площа) до Контрактової площі, що сполучала Поділ і Хрещатик через Олександрівський (нині Володимирський) узвіз.

Через 20 років після його появи лінії простяглися на 172 кілометри. На початку ХХ ст. було складно назвати вулицю, по якій б не ходив трамвай.

У дореволюційний час мережа трамваїв розвивалася досить швидко. На цьому диво-транспорті можна було легко доїхати до Броварів. Незважаючи на те, що ще у 1930-х рр. з'явилися тролейбуси та автобуси, трамвай користувався більшою популярністю серед міського населення. Однак, під час війни трамвайну мережу було практично знищено, яку відновили не повністю. А після розвитку тролейбусної мережі та пуску метро, популярність трамвая поступово йшла на спад.

Нагадаємо, завдяки архівним світлинам можна побачити, на яких трамваях у 70-х роках минулого сторіччя їздили кияни та гості міста.

  • Вас може зацікавити:

Як будували метро в Києві: в мережі згадали історичні фото

Як будували в Києві метро "Хрещатик": історичні фото

Київський метрополітен міг стати першим: в мережі згадали цікаві факти