RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Як будували метро в Києві: в мережі згадали історичні фото

У мережі з'явилися унікальні архівні фото будівництва станції київського метрополітену "Либідська" у 1984 році.

Історичні фото опубліковані на сторінці "Київ, жива історія" у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Метро на Виноградар бути: коли в Києві добудують зелену гілку

"Будівництво станції метро Дзержинська (нині Либідська) та перегону вздовж вулиці Червоноармійської (нині Велика Васильківська). 1984 рік", - йдеться у повідомленні.

Свій літопис київський метрополітен веде з червоної гілки, а саме зі станцій "Дніпро", "Арсенальна", "Хрещатик", "Університет" та "Вокзальна". Офіційне відкриття столичного метро відбулося 6 листопада 1960 на станції "Хрещатик". Другою на черзі стала синя гілка, прокладання якої розпочали 1971 року. Будівництво розпочали на Подолі "відкритим способом", що давало можливість робити станції не глибоко, але водночас мало жахливий наслідок – руйнування історичної забудови цього району. На території Контрактової площі було знайдено залишки давньоруської садиби та археологи розпочали подальші розкопки, що на якийсь час загальмувало будівництво метро. 17 грудня 1976 року відкрили перші станції цієї лінії: "Площа Калініна", яка до річниці революції у 1977 році була перейменована на Майдан Жовтневої революції ("Майдан Незалежності") та перехід до "Хрещатика", "Поштова площа", "Червона площа" ("Контрактова площа"). Подальший розвиток лінії простягнувся від "Героїв Дніпра" до "Дзержинської" ("Либідська") і завершився 1984 року.

Станція "Либідська" має багато спільного з архітектурою інших станцій, проте через вміле використання оздоблювальних матеріалів та засобів монументально-декоративного мистецтва по-своєму індивідуальна. Вестибюль станції поєднаний із підземними переходами, що виходять на Либідську площу, вулиці Великої Васильківської та Антоновича.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Києві перейменували три станції столичного метрополітену: відтепер без "Дружби Народів" та "Площі Льва Толстого".

Вас також може зацікавити:

Як у київському метро змінювали назву на "Майдан Незалежності": архівні фото 1991 року

Як виглядає "таємна" 3-кілометрова лінія метро у Києві: у мережі показали фото

У метро Києва зникли бюсти російських поетів: фото