RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Майдан без "Глобуса" і Хрещатик без реклами: як виглядав центр Києва у 1950-х роках, фото

Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити як виглядав Старий пасаж до підриву радянською армією, але й зрозуміти, яким був Майдан Незалежності до будівництва на ньому ТЦ "Глобус", а Хрещатик - без реклами.

Фото опублікували на Facebook-сторінці "«Спрага»: в Києві цікаво".

Зазначається, що знімки належать Борису Градову, який із середини 50-х працював фотокореспондентом журналу "Україна". Народившись у 1908 році в Саратовській губернії Російської імперії, цей талановитий фотограф здобув освіту у Сталінграді. Під час Другої світової війни служив аерофоторозвідником. Після демобілізації він оселився в Ужгороді, де розпочав свою кар'єру як фотокореспондент у газеті "Молодь Закарпаття".

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

У 1951 році разом зі своєю дружиною, яка також була фотожурналісткою, Іриною Пап, він переїхав до Києва. Тут вони обидва приєдналися до редакції газети "Сталінське плем'я" (відомої також як "Комсомольськое знамя"), а пізніше працювали у журналі "Україна", де пройшло понад 30 років їхньої творчої співпраці. Протягом своєї роботи в Києві він зафіксовував моменти на Хрещатику та відтворював образи мешканців міста. Помер фотограф у грудні 1988 року.

На світлинах можна побачити не лише архітектуру міста та зрозуміти, наскільки змінився Київ з 1950 років. Але й зануритися в атмосферу старої столиці, побачити, якою була мода та спробувати уявити, чим жили люди, зображені на фото.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві