Українські ресторатори готуються до невідворотної кризи та закриття закладів, прогнозуючи, що сотні кафе і ресторанів у Києві можуть припинити роботу вже в листопаді. Причиною називають не тільки брак персоналу, а також структурні економічні проблеми та падіння відвідуваності.
Про це повідомляє "Економічна правда" в матеріалі, де оприлюднені думки учасників ринку.
Ресторатори дійшли висновку, що причиною майбутньої кризи є структурні економічні проблеми: відвідуваність закладів суттєво впала, а "дохід збільшився лише на розмір інфляції". Керівний партнер Kyiv Food Market та співвласник низки ресторанів Алекс Купер (Олександр Кожухаренко) прогнозує "ідеальний шторм" для ринку.
"Відбудеться різкий хлопок, коли багато закладів позакривається, це буде в листопаді. Згорнуться літні майданчики, буде менше відвідувачів, звільниться частина людей", – говорить він.
На запитання, чи піде лік закритим ресторанам на десятки, Купер відповів: "Закриються сотні закладів, і це тільки в Києві". Купер, який написав у соцмережі Threads: "Побачите, що буде відбуватись в листопаді. От тоді почнуться справжні паради закриттів", називає листопад критичним.
Співзасновник київських закладів "Завертайло" і Honey Станіслав Завертайло очікує: "Частина закладів закриються, частина будуть триматись "на вольових". Тобто, це буде історія не про бізнес, а про "триматись"". За його словами, листопад, грудень і січень завжди були одними з найгірших місяців для галузі HoReCa (hotels, restaurants, cafe), а війна підсилює цей тренд.
Окрім економічних проблем, ринок зіткнувся із кадровим голодом. Крім того, Станіслав Завертайло зазначив, що "процес масового виїзду за кордон молодих співробітників кафе і ресторанів тільки набирає обертів" після рішення уряду дозволити виїзд чоловікам віком 18-22 роки: "Колеги по цеху прогнозують до 20-30% відтоку персоналу в цій віковій категорії. У мене аналогічні очікування". При цьому він додав: "Найгірше, що люди просто зникають з кінцями".
Читайте також в матеріалі "Апострофа", чому українці стали купувати менше товарів тривалого користування.