RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Історія Києва у скульптурах: у столиці з'явився символ меценатства - бронзовий "Цукровий бурячок"

У Києві в рамках проєкту "Шукай" 12 квітня було відкрито бронзову мініскульптурку "Цукрового бурячка". Це вже 39-та скульптурка, що з'явилась у столиці. Місцем розташування "Цукрового бурячка" обрано Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського.

Як сказала на урочистому відкритті авторка проєкту "Шукай" Юлія Бевзенко, мініскульптурка присвячена цукрозаводчикам, що на початку ХХ століття долучилися до розбудови Києва і, зокрема, на їхні гроші було створено Київський політехнічний інститут, який цього року відзначає своє 125-річчя.

Меценатом мініскульптурки став підприємець та випускник КПІ Дмитро Синенко. Створив "Цукрового бурячка" скульптор Юрій Бєлявський.

"Кожна київська мініскульптурка має свою прикмету. Не виключення і "бурячок". Ми довго думали, чим би він міг стати й народилась така прикмета: "Мене потри – свій внесок зроби". Тобто, "бурячок" такий символ меценатства. Він наголошує, що меценатом Києва є кожен, хто долучається до розвитку міста сьогодні. Не обов’язково бути мільйонером, щоб розвивати своє місто на краще", - каже Юлія Бевзенко

Поряд із мініскульптуркою розміщено табличку з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт проєкту та дізнатися про неї та історію Києва ще більше.

"Це вже 39-та мініскульптурка нашого проєкту. В планах на цей рік в нас ще намічено відкриття двох скульптурок", - зазначила Юлія Бевзенко

Любителям історії Києва "Цукровий бурячок" треба шукати на стіні шостого корпусу Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" (КПІ). Музейна площа, за деревами, зліва від вікна.

Нагадаємо, що проєкт "Шукай", створений Юлією Бевзенко, розказує історію Києва у бронзових мініскульптурках. Наприклад, в Києві вже є мініскульптурки: "Паляниця". "Привид Києва", "Котлета по-київськи", "Золота туфелька Сержа Лифаря" та інші. Слоган проєкту: "Скульптурки шукай, історію Києва пізнавай".