RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як будували залізничний вокзал у Києві: архівні фото минулого століття

В мережі з'явилися архівні фотокартки будівництва центрального залізничного вокзалу у місті Києві у 20-х роках ХХ ст.

Фото опублікував ресурс "Київ, жива історія".

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

Перша будівля залізничного вокзалу в Києві була споруджена у 1868-1870 роках і мала вигляд двоповерхової будівлі із жовтої цегли в давньоанглійському готичному стилі. У серпні 1877 року в будівлі залізничного вокзалу сталася сильна пожежа. Споруду відновили, але вирішили провести реконструкцію і вокзалу, і всієї станції.

На початку XX століття розроблено проєкт будівництва нового вокзалу, оскільки первісна будівля вже не відповідала пасажиропотоку, що зріс.

1908 року в районі сучасної кінцевої станції швидкісного трамвая на Старовокзальній вулиці було побудовано тимчасовий одноповерховий дерев'яний пасажирський павільйон, який в результаті експлуатувався майже чверть століття. До 1913 року стара вокзальна будівля була знесена, а у 1914 році було закладено фундамент нової будівлі вокзалу.

Напередодні початку Першої світової війни було проведено конкурс на найкращий проєкт вокзалу, у якому переміг проєкт архітектора Володимира Щуко. Однак встигли лише закласти фундамент, оскільки вже йшла Перша світова війна. До ідеї спорудження капітальної будівлі вокзалу повернулися у середині 1920-х років.

Центральний вокзал — головна станційна споруда, яку проєктували Олександр Вербицький і архітектор Павло Альошин. Старшим техніком на будівництві працював і навчався на той час і став знаменитим згодом український архітектор, містобудівник, художник і педагог, один з найплідніших київських зодчих Йосип Каракіс. Вокзал будувався впродовж 1927—1932 років у стилі українського бароко з деякими рисами конструктивізму.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської в Києві

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото