RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Києві затримали агента ФСБ: шпигував за військовими і хотів влаштуватися на оборонний завод, фото

Працівники СБУ затримали у столиці агента ФСБ – він шпигував за Третьою штурмовою бригадою та хотів влаштуватися на оборонний завод.

Про це йдеться у Telegram-каналі СБУ.

Головною метою фігуранта було виявлення та передача агресору локацій запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ. Крім того, він передавав окупантам координати ключових енергетичних та теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світло та опалення для значної частини цивільної інфраструктури столиці.

За інформацією кіберфахівців СБУ, його "звіти", надіслані до ФСБ, містили дані щодо електропідстанцій та магістральних ліній електропередач, а також відомості про котельні КП "Київтеплоенерго". Розвідвідомості були важливі для загарбників у плані підготовки нової серії точкових ударів по військовій та критичній інфраструктурі України.

Читайте також: Навмисно провокував військових: у Києві затримали інтернет-провокатора

Окрім цього, за вказівкою російських спецслужб, їхній агент намагався влаштуватися на роботу на оборонний завод у столичному регіоні. Для виконання цього завдання фігурант склав резюме та надіслав його до кадрового відділу стратегічного підприємства. У разі влаштування на роботу, злочинець мав намір збирати конфіденційну інформацію про види та кількість збройних систем, що виробляють на потужностях оборонного об’єкта.

СБУ викрили наміри злочинця та затримали його під час виконання розвідувального завдання.

За даними слідства, затриманий – 52-річний житель столиці, якого восени 2023 року дистанційно звербував кадровий співробітник ФСБ по м. Москва та Московській області. Спершу комунікація між киянином та представником російських спецслужб відбувалася через один із прокремлівських Телеграм-каналів. Пізніше, представник ФСБ спілкувався з агентом в анонімному чаті популярного месенджера.

Зрадник обходив вулиці Києва та його околиць, щоб виявити локації потенційних об'єктів для ворога, та таємно фотографував "потрібні" об'єкти.

На основі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України. Злочинцю загрожує довічне ув'язнення.

Раніше ми писали, що СБУ викрила зрадників на підприємстві в Одесі.

  • Вас також може зацікавити:

В одному з київських монастирів затримали проросійського блогера: фото

Передавав ворогу дані про ЗСУ: під Києвом затримали агента ФСБ, фото

Навів російські ракети на лікарню: в Лимані піймали колаборанта