RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Від Порошенка вимагають надати українське громадянство "солдату Джейн" Симоновій

Від української влади, і, зокрема, від президента Петра Порошенка, вимагають припинити практику надання громадянства супротивникам територіальної цілісності України і заїжджим чиновникам, в той час як люди, що борються за її незалежність, не можуть його отримати роками.

З відповідною заявою на спільній прес-конференції, організованої Інститутом Горшеніна, виступили керівник Першого добровольчого мобільного госпіталю (ПДМГ) Геннадій Друзенко і екс-голова СБУ, голова руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

Зокрема, Друзенко і Наливайченко вимагають видати український паспорт громадянці Росії Ользі Симоновій, яка протягом тривалого часу рятує українських бійців на Донбасі, але питання громадянства якої з незрозумілих причин блокується на рівні Банкової.

"Ольга Симонова в 2015 році була парамедиком ПДМГ, до цього служила в "Золотих воротах" в якості санітара, а потім рік у "Дніпрі 1". А на сьогодні вона підписала контракт і служить у збройних силах України. Причому вона не просто громадянка РФ – вона багаторазова чемпіонка зі східних єдиноборств, бронзовий призер Європи з карате. Так спецслужби будь-якої країни, яка захищає свій суверенітет, незалежність, бореться за свою суб'єктність, вишикувалися б у чергу за такою людиною. Це, якщо хочете - українська "солдат Джейн", - зазначив Геннадій Друзенко.

За його словами, він і його колеги з ПДМГ у квітні 2016 року почали кампанію щодо надання громадянства цій неординарній особистості. Була підключена навіть керівник МОЗ Уляна Супрун. Друзенко зазначив, що на звернення міністра відповів клерк, який знайшов в документах, нібито, неточність.

"22 медики-волонтери ПДМГ, нагороджені державними нагородами, звернулися до президента. Вони сказали, що не мають морального права носити ці заслужені ними високі державні ордени, поки президент не дасть громадянства їх сестрі. Було офіційне звернення керівника МОЗ Уляни Супрун. Нарешті, в січні нинішнього року, через 5 місяців, пакет документів потрапив на Банкову. Але на звернення міністра на адресу президента відповідь дав клерк! Причому зазначив, що там, щось, нібито, не відповідає формі. Я спілкувався на цю тему з представниками ДМС – там сказали, що це зразкове звернення, що ще не бачили настільки повного кейса для прискореного отримання громадянства", - обурився Друзенко.

Керівник ПДМГ підкреслив, що на сьогоднішній день надання громадянства Симоновій підтримала також і уповноважений з прав людини Валерія Лутковська, про що йдеться у її відкритому зверненні.

"Ми вирішили не дати Банковій жодного шансу: буквально 15 лютого Уляна Супрун підписала нове звернення – зроблене практично методом копіпейст з потрібної форми – все ідентично, всі потрібні слова, коми, шрифт і навіть розмір шрифту. Так що, я навіть не знаю, що ще може перешкодити, крім хіба що злого умислу. І, сподіваюся, що президенту вистачить мужності в черговий раз поїхати на передову і особисто вручити цей паспорт", - сказав Друзенко, додавши, що для іноземних комуністів питання громадянства, чомусь, вирішуються набагато швидше. Він згадав про нещодавне надання громадянства колишньому депутату Держдуми від КПРФ Денису Вороненкову.

Валентин Наливайченко підкреслив, що потрібно, щоб комісія з питань громадянства при президентові України перестала діяти "як комерційний відділ фабрики для іноземних чиновників".

"Потрібно припинити використання інституту українського громадянства для експорту комуністів з Росії, для експорту чиновників з інших країн. А то у нас одразу отримують паспорт український і відразу ж високий пост. Так не робиться в жодній країні", - сказав Наливайченко.

Він також додав, що європейські стандарти надання та отримання громадянства завжди передбачали і передбачають думку громадських організацій та патріотичних організацій.

"Україна повинна зайти в європейський простір надання свого громадянства іноземним громадянам. Ми давно з нашими партнерами наполягаємо, щоб ті, хто приймає участь в обороні нашої країни, мали окремий рядок у законі України, яка б передбачала спрощений порядок і почесний порядок надання громадянства", - підкреслив екс-глава СБУ.

Учасники прес-конференції закликали українських депутатів внести зміни у законодавство про статус ветеранів війни, скасувавши дискримінаційні норми, які зачіпають права добровольців-медиків на отримання безкоштовної освіти та соціальних стипендій.