RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Повернення Донбасу ближче, але є складність: в Україні зробили гучну заяву

Жителі окупованого Донбасу все більше втомлюються від терористичних "ДНР" і "ЛНР" і бажають повернення до України, але, існує ряд проблем ідеологічного плану.

Про це повідомила відомий український соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи", Ірина Бекешкіна в інтерв'ю "Апострофу".

"Коли вони збиралися відокремитися від України, їм здавалося, що Росія їх підбере, що будуть вони там жити краще, але все виявилося зовсім не так. Нинішні настрої добре висловила одна жінка на фокус-групі в Маріуполі: "Ми ж думали, що буде як в Криму, а як на Донбасі ми не хочемо". Зараз люди повертаються до свого звичайного життя, вони хочуть, щоб все було як раніше, вони навіть в більшості своїй не хочуть автономії для своїх регіонів", - розповіла Бекешкіна.

Вона заявила що жителі Донбасу тепер особливо цінують питання миру і розуміють, що "ДНР" і "ЛНР" їм світ ніколи забезпечити не зможе. Вони хочуть повернення "колишнього життя", розуміючи, що частиною Росії їм вже не стати.

Проте, жителі Донбасу багато в чому як і раніше не відчувають себе частиною України. Це пов'язано з ідеологічними причинами - більшість людей там виховувалися як жителі Радянського Союзу, а не України. За словами Ірини Бекешкіної, вони досі є носіями радянської ментальності. Україні потрібно багато ідеологічно працювати, особливо з молодим поколінням жителів Донбасу.

Докладніше про перспективи повернення Україною Донбасу читайте в ексклюзивному інтерв'ю Ірини Бекешкіної "Апострофу": "Росія їх не хоче, люди на Донбасі готові повернутися до колишнього життя".