RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Україномовне населення ущемлене: на Заході дали пораду України, як вирішити мовне питання

Британський політолог і автор книг про Україну Ендрю Вілсон вважає, що україномовне населення в Україні ущемлено, що вимагає нового підходу в мовній політиці.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Україномовне населення виразно ущемлене. Насправді потрібен новий перепис, щоб довести, наскільки велика частка україномовного населення. Але з точки зору шкільної освіти і навіть більше - медіа, газет, видавничої галузі - україномовні ущемлені, якщо ви розумієте, що я маю на увазі", - зазначив він.

Вілсон також вважає, що Україна потребує комплексного рішення в сфері мовної політики.

"Зменшення обсягу навчання на мовах меншин [в законі" Про освіту "] сталося дуже-дуже пізно - це точно не хороша політика. Думаю, в більш широкому плані Україна потребує комплексного вирішення", - розповів він.

Однак Вілсон заявив, що Україна повинна як і раніше забезпечувати права для мов меншин.

"Русский знаходиться в особливій позиції, будучи одночасно мовою меншини, як визначено Конституцією, але також мовою багатьох етнічних українців. На мою думку, закон йде занадто далеко в спробі форсувати цей процес, занижуючи статус мови меншини. Я розумію аргумент україномовних щодо обділеності, але є шляхи виправлення цієї ситуації краще, ніж дискримінація мови меншини", - розповів наш співрозмовник.

Детальніше про проблеми і реалії України читайте в інтерв'ю Ендрю Вілсона "Апострофу": "Українці по-різному ставляться до Путіна і росіян, і це дуже правильно"