RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вибори на Донбасі: екс-депутат Держдуми розповів, який "особливий статус" потрібно дати окупованим територіям

Екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов вважає, що окупованих районів Донбасу Україна повинна надати особливий статус управління, а не самоврядування.

Про це Пономарьов повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

Також він вказав на низку проблем можливе при проведенні виборів в ОРДЛО.

"Найближчим часом там неможливо провести нормальні вибори. І на те є ряд суто об'єктивних причин. 1,5 мільйона переміщених осіб, які існують в Україні, якраз з цих територій. На даний момент абсолютно незрозуміла навіть така проста річ, як скласти списки виборців надійно. Це колосальний простір для зловживання в ході проведення виборів. Крім того, політично очевидно, що, коли половина або третина населення з цієї території поїхала, проукраїнська частина населення швидше поїхала, а найбільш консервативна (не буду говорити "проросійська", "проянуковичевська") частина населення залишилася. У цій ситуації сформувати репрезентативні органи влади території, які б враховували дійсно нормальні думки всіх мешканців цього регіону, не представляється можливим, просто тому, що частини жителів там немає, вони не будуть брати участь в процесі голосування", - сказав екс-депутат Держдуми.

Він зазначив, у чому може полягати статус особи управління ОРДЛО.

"У цій ситуації вихід, на мій погляд, цілком очевидний: як передбачено Мінськими угодами, сказати про особливий статус цих територій. Але не особливий з точки зору самоврядування, а особливий статус управління цими територіями. Це можуть бути як міжнародна адміністрація, яка пов'язана з тими ж самими миротворцями, які прийдуть на цю територію, так і призначенці з Києва. Причому Київ може призначити тих же самих людей в якості компромісу, тобто тих, які де-то в цій війні засвітилися, але не забруднили себе кров'ю. Але важливо, щоб їх легітимність, їх мандат був би отриманий не з рук Москви, а з рук Києва", - заявив Пономарьов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Сценарій обміну Донбасу на Крим на столі у Путіна з першого дня війни - Ілля Пономарьов".