RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україні вказали на серйозні проблеми з Донбасом після його звільнення: названі важливі нюанси

Після звільнення окупованих районів Донецької та Луганської областей, Україна встане перед проблемою наявності великого числа людей, не пов'язаних з нею ні юридично, ні історично.

Про це "Апострофу" розповів аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

На думку експерта, можлива проблема комунікації між проукраїнськими і проросійськими громадянами на Донбасі - це менша з можливих проблем реінтеграції.

Набагато складніше буде з мігрантами з Росії, які переселилися на території "ДНР" - "ЛНР" або тому, що воювали тут, або тому що в РФ у них були проблеми.

"З огляду на, що Л / ДНР зараз активно займаються випуском своїх "документів", починаючи від паспортів, закінчуючи документами, що підтверджують право власності на нерухомість, відокремити цих людей від громадян України буде вельми проблематично. Про це питання у нас поки не думають. І дуже даремно ", - зазначає Тишкевич.

Аналітик каже, що відповідно до нинішнього законодавства, Україна готова визнавати тільки два типи документів, виданих окупаційними адміністраціями: свідоцтва про народження та смерть. Таким чином, українців можна визначати за наявністю українського паспорта.

Однак в такому випадку незрозуміло, що робити з дітьми, які досягли повноліття і отримали, наприклад, лише "паспорт ДНР", або з сім'ями з російських бойовиків і місцевих мешканок, у яких народжуються діти.

"Що робити з цими людьми? Це важливіша проблема, ніж робота з умами громадян. Зі своїми домовитися завжди можна, а що робити з тими, для кого в принципі Україна не представляє не те, що історичної цінності в глобальному сенсі, але навіть особистої історичної цінності, коли людина народилася і виросла в цій країні? Для них це просто територія ", - задається питанням Тишкевич.

Детальніше про майбутнє окупованих територій після їх можливої реінтеграції читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо ДНР-ЛНР зникнуть завтра: чотири складних питання по Донбасу.