RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні назвали імена тих, по кому влада вдарить справою Савченко

Народний депутат Надія Савченко як самостійний політик нікому особливо не цікава, але вона може бути засобом тиску на інших політиків.

Про це "Апострофу" заявив політолог Петро Олещук.

"По-перше, Савченко пов'язують з Віктором Медведчуком, правда, зв'язок цей не такий очевидний і сама вона заявляла, що жодного разу з ним не зустрічалася. Але її намагаються пов'язати з Медведчуком через Рубана (затриманого главу організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, - ред.) - своєрідного браконьєра в угіддях Медведчука щодо обміну полоненими", - зазначив він.

Олещук додав, що, по-друге, в суспільній свідомості очевидний зв'язок Савченко з Юлією Тимошенко, адже Савченко була першим номером в списку "Батьківщини". Так, ні для кого не секрет, хто зараз перший номер у всіх рейтингах і хто основний конкурент президента України Петра Порошенка.

"Завдяки Савченко з'являється можливість прив'язати Тимошенко до таких тем як збройний переворот, тероризм, Росія, дії російської агентури, мовляв, дивіться, кого Тимошенко привела в парламент", - уточнив він.

Таким чином, цей дискурс вже запущений. Зокрема, глава фракції БПП у парламенті Артур Герасимов заявив наступне: "Політичну відповідальність за мандат Савченко несе "Батьківщина" і безпосередньо Юлія Тимошенко".

Правда, звання Героя України Савченко отримувала вже відповідно до указу Петра Порошенка. Але цю "дрібницю", за словами нардепа Антона Геращенка, можна вирішити, наприклад, відкликавши указ.

Крім того, справа Савченко рикошетом через Рубана б'є і по плеяді політиків з Дніпра: Геннадію Корбану та Ігорю Коломойському. Відомо, що сам Рубан називав себе радником Коломойського в каденцію олігарха губернатором Дніпропетровської області, та й про "теплі відносини" з Корбаном також заявляв публічно.

"А Банкова розглядає саме дніпропетровських як основних спонсорів політичних протестів. По суті ця справа - можливість об'єднати всіх опонентів в одному процесі і спробувати їх дискредитувати", - вважає Олещук.

За його словами, тут головне навіть не конкретний результат, а глобальний процес, який буде викликати загальну увагу і стане чинною темою інформаційного простору.

"Це як з процесом проти Януковича (колишнього президента України Віктора Януковича, - ред.), який став майданчиком для виступів представників влади. Але останнім часом ситуація повернулася таким чином, що захист почав тролити сторону звинувачення, і для влади це стало невигідно. Тому новий процес Савченко-Рубана може замістити інформаційний вакуум", - підсумував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Пристрасті по Савченко: у Порошенка вже "зарядили рушницю".