RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пристрасті за Савченко: в Порошенка вже "зарядили рушницю"

Чи небезпечна Савченко і на кого тисне влада через неї?

Чи небезпечна Савченко і на кого тисне влада через неї? Фото: УНІАН

15 березня генпрокурор Юрій Луценко з парламентської трибуни зробив шокуючу заяву: нардеп Надія Савченко готувала теракт в будівлі ВР. "Слідство має неспростовні докази того, що Надія Савченко особисто планувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради й автоматами добиваючи тих, хто виживе", - зазначив Луценко. Цей теракт, за версією ГПУ, повинен був стати каталізатором державного перевороту і зміни влади. Зараз, коли пристрасті за Надею тимчасово вщухли, "Апостроф" вирішив розібратися в деталях скандалу і зрозуміти, в кого може "вистрілити рушниця" у вигляді гучної справи.

"Хто ж не хоче знищити владу"

ГПУ інкримінує Пулі (позивний Надії Савченко) цілий букет статей Кримінального кодексу. Найтяжчі з них: "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу", "Підготовка до злочину", "Терористичний акт", "Створення терористичної групи". Подання про зняття з Савченко депутатської недоторканності було направлено в парламент ще 15 березня. Саме тоді Луценко так барвисто і змальовував злочини, які нібито готувала Савченко, аргументуючи необхідність зняття з неї недоторканності.

Читайте також: Арешт Савченко: джерела повідомили несподівані дані

Деякі ЗМІ підлили масла у політичний вогонь, поширивши інформацію про те, що Савченко мала намір повалити владу у зв'язці з військовими. Нібито саме з цією метою затриманий керівник центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан зробив дві ходки в окупацію за російською зброєю.

Але сама фігурантка іронічно прокоментувала звинувачення на свою адресу.

"А тепер, українці, задайте собі питання: хто хоч раз не думав знищити цю владу, знести цю владу, як закликали на всіх "майданах"? Хто не думав підірвати Банкову чи Верховну Раду?" - сказала нардеп.

Однак, відповідно до парламентського регламенту, в день надходження подання колеги не могли позбавити екс-полонянку Кремля імунітету. Єдине, на що наважилися нардепи, це виключити Надію Савченко з комітету з питань нацбезпеки і оборони, щоб Куля не мала доступу до державної таємниці та не могла "зливати" її в Москву.

Тепер питання щодо імунітету Савченко має розглянути регламентний комітет ВР і тільки після цього його винесуть на голосування в зал. Теоретично це може статися вже цього тижня (за даними джерел "Апострофа", 22 березня), а поки нардеп все ще може спокійно розгулювати столицею, плануючи, як стверджують в ГПУ, теракти.

Рикошет в Тимошенко

Колеги Савченко у парламенті поки не поспішають ганьбити Кулю - чекають доказів її провини від генпрокурора.

"Не виключаю, що вона вела якісь розмови, але наскільки вони гіпертрофовані генпрокурором, поки незрозуміло, - сказав "Апострофу" позафракційний нардеп Віктор Чумак. - Знаю, що генпрокурор хоче в парламенті показати якесь чергове кіно. Подивимося і зможемо більш точно оцінити: це балачки під оселедець або більш серйозні розмови".

Але поки Куля ще з імунітетом і на свободі, експерти зазначають, що порушити справу проти неї дуже вигідно для чинної влади.

"Як самостійний політик Савченко нікому особливо не цікава, але вона може бути засобом тиску на інших політиків, - пояснив "Апострофу" політолог Петро Олещук. - По-перше, Савченко пов'язують з Медведчуком, правда цей зв'язок не настільки очевидний і сама вона заявляла, що ніколи з ним не зустрічалась. Але її намагаються пов'язати з Медведчуком через Рубана - своєрідного браконьєра в угіддях Медведчука щодо обміну полоненими. По-друге, в суспільній свідомості очевидний зв'язок Савченко з Юлією Тимошенко, адже Савченко була першим номером у списку "Батьківщини". Ні для кого не секрет, хто зараз перший номер у всіх рейтингах і хто основний конкурент Порошенка. Завдяки Савченко з'являється можливість прив'язати Тимошенко до таких тем як збройний переворот, тероризм, Росія, дії російської агентури, мовляв, дивіться кого Тимошенко привела в парламент".

І цей дискурс вже запущений. Так, глава фракції БПП в парламенті Артур Герасимов заявив наступне: "Політичну відповідальність за мандат Савченко несе "Батьківщина" і безпосередньо Юлія Тимошенко".

Фото: УНІАН

Правда звання Героя України Савченко отримувала вже відповідно до указу Петра Порошенка. Але цю "дрібницю", за словами нардепа Антона Геращенка, можна вирішити, наприклад, відкликавши указ.

Крім того, справа Савченко рикошетом через Рубана б'є і по плеяді політиків із Дніпра: Геннадію Корбану та Ігорю Коломойському. Відомо, що сам Рубан називав себе радником Коломойського в каденцію олігарха губернатором Дніпропетровської області. Та й про "теплі відносини" з Корбаном він також заявляв публічно.

"А Банкова розглядає саме дніпропетровських як основних спонсорів політичних протестів, - додав Олещук. - По суті ця справа є можливістю об'єднати всіх опонентів в одному процесі і спробувати їх дискредитувати. Тут головне навіть не конкретний результат, а глобальний процес, який викликатиме загальну увагу і стане актуальною темою інформаційного простору. Це як із процесом проти Януковича, який став майданчиком для виступів представників влади. Але останнім часом ситуація повернулася таким чином, що захист почав тролити сторону обвинувачення і це стало невигідно для влади. Тому новий процес Савченко-Рубана може заповнити інформаційний вакуум".

Переворот

За словами Антона Геращенка, останній рік Савченко подорожувала військовими частинами, займаючись "агітацією підривної діяльності". Якщо у ГПУ дійсно є "неспростовні докази" того, що Куля готувала військовий переворот, то наскільки взагалі Савченко підходить на роль українського Піночета?

"У відсотковому співвідношенні я б навіть оцінив у мінус ймовірність того, що вона здатна підняти військовий переворот, - сказав "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. - Вона може створити тільки організоване злочинне угруповання на базі агентурної мережі, яку їй нададуть спецслужби Росії, але у неї нульовий авторитет в армії".

"Для військового перевороту потрібно мати хоча б підтримку двох-трьох дивізій як мінімум. Та й Савченко, як на мене, не тягне на такого лідера", - констатує Чумак.

"Окремих військовослужбовців вона, можливо, і могла завербувати, схилити... але не більше того, - додав "Апострофу" екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко. - Тут питання інше: швидше за все, та частина військових, з якими контактували Савченко і Рубан, могли спільно з СБУ та ГПУ брати участь в спецоперації для того, щоб з'ясувати її задум".

Фото: УНІАН

У той же час Жданов не виключає, що в нинішніх реаліях військові можуть стати ахіллесовою п'ятою влади.

"Невдоволення дуже серйозне, особливо серед середньої і нижчої ланок військовослужбовців. Народ замордований капітально, особливо так звані бездомні бригади, новостворені, у яких немає пункту постійної дислокації. Їх виводять з АТО на полігони, а потім повертають в АТО. Які умови служби у людей можуть бути? - зазначає Жданов. - Але, з іншого боку, офіцери і навіть генерали, які прекрасно розуміють, що відбувається, сидять тихо, бо за будь-яке косе висловлювання їх можуть просто звільнити з армії".

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто