RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Журналісти розкрили деталі фінансування "Опоблоку": відео

У минулому році партія "Опозиційний блок", крім надходжень з держбюджету і вкладів фізосіб, фінансувалася фіктивними фірмами.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Джокери" з Севгіль Мусаєвою на телеканалі ZIK.

Відзначається, що фізичні особи перераховували кошти тільки регіональним осередкам, і це були незначні суми, які в цілому склали 4 млн 750 тис. гривень.

При цьому юридичні особи спонсорували "Опоблок" набагато активніше. Компанія "Агротрейдмаркет" перерахувала 2,55 млн гривень, "Полібудсервіс" - 1 млн гривень, ТОВ "Магден-плюс" - 1,1 млн гривень, "Гіперіон мега" - 1 млн гривень.

Згідно з даними журналістів, за вказаними адресами розташування фірм "Гіперіон мега", "Магден-плюс" і "Полібудсервіс" не було жодної.

У той же час фінансовий аналітик ГО "Ейдос" Сергій Адаменко зазначив, що в 2016 році "Опозиційний блок" профінансували сім юридичних осіб на загальну суму понад 12 млн гривень. У 2017 році чотири юридичні особи профінансували його приблизно на 3,8 млн гривень.

"Є чотири основних фірми, "Агротрейдмаркет" є основною, оскільки вона внесла 2,5 млн гривень на рахунки політичної партії "Опозиційний блок". Прізвища засновників цих компаній я свідомо не буду називати, але вони паралельно є ще засновниками кількох десятків фірм. Тобто одна людина керує двома або трьома десятками фірм. І щоб ви розуміли, статутний фонд у них до тисячі гривень. Тобто це фірми, які існують тільки на папері", - сказав Адаменко.

Разом з тим, на запитання журналістів, чи знають своїх спонсорів представники "Опоблоку", народний депутат від цієї політсили Юрій Мірошниченко відповів, що на сьогоднішній день є питання до звітів більшості політичних сил.

Журналісти припускають, що прихованими спонсорами "Оппоблоку" можуть бути Віктор Медведчук, Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов. Нардеп від БПП Сергій Лещенко зазначив, що "Опоблок" з самого початку був проектом цих людей.

Як повідомляв "Апостроф", раніше були названі імена найбільш злісних нардепів-прогульників Ради в березні.