RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні вводять нову систему реєстрації громадян: як не одержати штраф

У 2020 році вступають в силу зміни в механізмі реєстрації проживання в Україні. У зв'язку з цим органи реєстрації зможуть оглядати будинки українців для перевірки факту їх проживання в зазначеному місці, знімати на відео їх побут і опитувати сусідів.

Втім, наносити візити інспектори зможуть тільки на запрошення. Для початку ревізор відправить людині, яку потрібно перевірити, опитувальний лист: суб'єкт перевірки повинен буде відповісти на ряд питань і довести, що він фактично живе там, де реєструвався. Можна повернути опитувальний лист назад, вказавши в ньому час, коли ревізор може застати вас вдома і отримати докази на місці. Але краще все ж запросити перевіряючого додому, адже якщо в процесі листування реєстратору щось не сподобається в відповідях опитувальника, то реєстрація буде анульована.

Під час візиту ревізор має право здійснювати відеозапис огляду приміщення. Він зверне увагу не тільки на вашу фізичну присутність в приміщенні, але і перевірить, чи є в ньому ваш одяг, предмети особистої гігієни, спальне місце та інше. Відзначається, що наспіх привезти розкладачку, пару шкарпеток і поставити на стіл чашку в якості доказів проживання не вдасться, адже інспектор повинен буде ще оцінити кількість речей і як швидко їх можна привезти.

Потім в якості доказів ревізор запитає ключі від квартири, поштові квитанції, рахунки за інтернет, доставку води, охоронні послуги і опитає сусідів. Якщо все зійдеться, значить, ви дійсно проживаєте за місцем реєстрації, що і буде відображено інспектором в акті огляду.

У разі ж, якщо перевірка не дасть потрібних результатів, тоді ви можете отримати штраф 1700 грн на перший раз і 3400 грн - якщо це другий випадок за рік. Якщо реєстрації протягом 90 днів немає взагалі, то штраф становитиме 340 грн, і 850 грн за друге аналогічне порушення протягом року.

Можна ще стати на облік в установах соцобслуговування і соцзахисту, і подачу декларацій про реєстрацію будуть здійснювати чиновників цих закладів. Це вихід для осіб без певного місця проживання.

Детальніше про прийдешні зміни в механізмі прописки читайте в матеріалі "Апострофа": Перевірки, штрафи і нечесні вибори: що потрібно знати про майбутні правила прописки в Україні.