RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні розповіли про жорсткі торги Порошенка з Заходом по важливому законопроекту

Банкова затягує створення антикорупційного суду, намагаючись виторгувати у Заходу для міжнародних експертів лише дорадчу роль в питанні вибору антикорупційних суддів.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіла експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільска.

"АП (Адміністрація президента, - прим. "Апострофа") сподівається виторгувати у МВФ порушення вимог меморандуму, а МВФ стоїть на своїй позиції досить жорстко. Ключове питання - хто буде вибирати антикорупційних суддів. МВФ дуже чітко говорить, що це повинні бути міжнародні експерти, у яких повинно бути право вето, а АП хоче для них тільки дорадчу роль. Але при цьому в АП розуміють, що нам потрібен транш МВФ, вони сподіваються щось виторгувати, звичайно. Але малоймовірно, що їм вдасться це зробити, хоча вони намагаються", - пояснює вона.

При цьому, за словами Красносільскої, відкладати створення антикорупційного суду, небезпечно, оскільки МВФ може залишити Україну без чергового траншу.

"Чи встигнуть проголосувати до травня або в травні, залежить від переговорів президента з МВФ. Можуть це питання відтягувати ще до кінця травня - початку червня, але вони дуже чітко розуміють, що якщо до кінця цієї сесії - до середини липня - вони не показують МВФ прийнятий законопроект, який відповідає всім вимогам, рекомендаціям Венеціанської комісії, то вони не отримують транш. А без траншу нам дуже складно буде впоратися з виплатами за зовнішнім боргом і навряд вдасться залучити євробонди. Тобто ціна питання - виживання економіки на початку виборчого року"- вважає експерт.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Порошенко затягує важливе рішення для України: ціна може бути високою.