RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як Захід може змусити Путіна вивести війська з Донбасу: український генерал дав прогноз

Подальший санкційний тиск на Російську Федерацію міг би істотно вплинути на політику глави Кремля Володимира Путіна.

Про це "Апострофу" заявив експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

За його словами, незважаючи на різкі заяви в ООН щодо Росії, є питанням, чи прислухається Москва до закликів вивести війська з Донбасу.

"Якщо Путін буде керуватися здоровим глуздом, то позиція буде почута, прийнята і реалізована в конкретних кроках президента РФ. Але ми знаємо, як поводиться Путін, і є великі сумніви. Хоча за умови подальшого санкційного тиску, впливу на Путіна не візитами в РФ провідних лідерів Європейського союзу (Ангели Меркель і Еммануеля Макрона, - ред.), за умови неукладення мільярдних контрактів з Росією - це б серйозно вплинуло на політику Путіна, його дії на Донбасі і в Криму", - зазначив він.

У той же час Богдан додав, що, на жаль, провідні країни Євросоюзу переслідують вузьконаціональні інтереси, а українські інтереси тільки декларуються. І останній візит президента Німеччини в Україну, його заяви, що він поки не бачить ніяких перспектив з миротворчої місії і врегулювання конфлікту на Донбасі, - це відома позиція німецьких соціал-демократів.

"Я повинен нагадати ситуацію 1980 року, коли Радянський Союз (в 1979 році, - ред.) ввів війська в Афганістан. Тоді американці ввели санкції, розірвали ряд контрактів, відмовилися їхати на Олімпіаду-80 в Москву, а в цей час канцлер Німеччини прилітає в Москву і укладає ряд торгово-економічних контрактів. У той же час Франція перехоплює контракти, від яких відмовилися США, що дозволило Радянському Союзу вийти з даної ситуації. Це ми бачимо і сьогодні. Тому, незважаючи на всі наші подяки французам і німцям за підтримку в дипломатичному плані, без серйозних економічних і фінансових санкцій, без тиску на Путіна, так, як це повинно бути в ситуації з агресором, людиною, на руках якої українська і грузинська кров, буде важко очікувати, що глава Кремля піде на якісь серйозні поступки", - підкреслив генерал-лейтенант.

Богдан зазначив, що у Путіна зараз певна ейфорія від візитів Макрона і Меркель. Хоча там були певні побажання щодо України, але сам факт легітимізує і стверджує режим президента РФ.

"Тільки подальші активні кроки західних партнерів щодо посилення санкцій і обмеження Росії в різних міжнародних структурах спонукатимуть Путіна до певних конкретних дій, спрямованих на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Як змусити Путіна вивести війська з Донбасу: кілька необхідних умов.