RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Тимошенко очолила свіжий рейтинг кандидатів в президенти: результати опитування

Рейтинг кандидатів у президенти України очолює Юлія Тимошенко, за яку на сьогоднішній день віддали б голоси близько 18% українців, таких які готові голосувати і визначилися зі своїм вибором.

Про це свідчать дані свіжого соціологічного дослідження електоральних настроїв українців, представлені на прес-конференції компанією Seetarget.

За даними соціологів, на другому місці йде Анатолій Гриценко з 14%, на третьому Юрій Бойко з 11,2%. На четвертому місці Олег Ляшко з 9,8%, а чинний президент Петро Порошенко займає в рейтингу лише п'яту позицію, за нього готові проголосувати 9,1% виборців.

Як зазначив директор компанії Seetarget Олексій Боровський, за даними дослідження найбільш актуальною проблемою для держави українці вважають військовий конфлікт на Сході країни (77%). Близько половини опитаних вважають однією з ключових проблем корупцію і хабарництво влади. При цьому 19% опитаних хвилює безробіття, а 16% вважають однією з головних проблем недостатній рівень соціального забезпечення.

У рейтингу найбільш важливих особистих проблем на перше місце вийшли низький рівень зарплат (52%), підвищення тарифів (49%), підвищення цін і інфляція (45%). Війну ж на Сході своєю важливою персональною проблемою вважають 25% опитаних.

Разом з тим, за словами експерта аналітичного порталу "Слово і діло" Валентина Гладких, нинішнє опитування продемонструвало, що значна частина українців (понад 30%) до сих пір не визначилася зі своїми симпатіями. Таким чином, на думку експерта, однією з ключових особливостей майбутньої виборчої кампанії буде боротьба саме за цей електорат.

Ще однією особливістю майбутньої кампанії, вважає Гладких, можна вважати значну кількість так званих спойлерів - кандидатів, які йдуть на вибори не заради посади президента, а заради інших цілей: консолідації свого виборця перед наступними парламентськими виборами, розмиття електорату ідеологічних супротивників і інших.

"Якщо проаналізувати дані дослідження, то можна говорити про значну кількість спойлерних проектів. І чим ближче до виборів, тим все більш значно вони будуть розмивати політичні поля своїх опонентів", - вважає аналітик "Слово і діло".

На думку американського політтехнолога і політичного експерта Джейсона Джея Смарта, однією з важливих особливостей виборчої кампанії, як показало дослідження, можна також вважати виключно низький рівень довіри громадян України до політиків, які перебувають при владі, і запит на нових лідерів.

"Очевидно, що населення України демонструє значну незадоволеність - йому хочеться нових альтернатив. Показники антирейтингу, в якому лідирують політики, що займають вищі посади в державі, говорять про те, що виборці втратили віру в можливість цих людей змінити ситуацію - в економіці, в боротьбі з корупцією, в питаннях війни... Дані дослідження говорять про бажання змін, про бажання отримати нових лідерів. Тому я вважаю, що зараз саме час потенційно для появи в Україні нового обличчя, нового кандидата типу Макрона, який буде молодше, не так на слуху, але буде в змозі запропонувати щось нове", - зазначив американський експерт.

Серед головних запитів до такого кандидата, вважає Смарт, буде наявність у нього досвіду і реального плану вирішення проблем корупції і війни на Донбасі.

Дослідження компанії Seetarget проходило з 26 липня по 17 серпня 2018 року шляхом проведення особистих інтерв'ю. Опитування охоплює всі територіально-адміністративні одиниці України (24 області та м.Київ, за винятком окупованих АР Крим, Донецької та Луганської областей.). Всього було опитано 2627 респондентів, похибка дослідження становить не більше 1,92%.