RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Манафорт заплатив 4 млн доларів за вигідну для Януковича доповідь по Тимошенко: деталі

Відома американська юридична фірма була значно більш причетна, ніж вважалося раніше, до кримінального переслідування, якому екс-президент Віктор Янукович піддав тодішнього лідера опозиції Юлію Тимошенко.

Про це пише видання Bloomberg.

Точна назва фірми в документах у справі Пола Манафорта в США не вказується, але раніше вона зазначалася як Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Повідомляється, що в 2012 році юристи, за вказівкою Манафорта, опублікували звіт, який був використаний Януковичем для виправдання арешту Тимошенко і відкриття справи проти неї.

При цьому, лише за місяць до публікації доповіді, яка була потрібна Януковичу, Skadden повідомили Манафорту, що доказів злочинних намірів Тимошенко в газовій справі "практично не існує".

За даними CNN в п'ятницю ввечері, 14 вересня, федеральні прокурори в Нью-Йорку висунули звинувачення проти юриста Грегорі Крейга, який очолював в Skadden підготовку українського звіту.

Видання також зазначає, що в справі Тимошенко Skadden грав подвійну роль, будучи одночасно арбітром, незалежно оцінюючим можливі збитки від газових контрактів, і компанією, яка була найнята владою для консультації прокурорів у справі Тимошенко.

Подробиці потрапили в ЗМІ після того, як Манафорт визнав свою провину і опублікував документи, які підтверджують інформацію про те, що колишній глава президентської кампанії Дональда Трампа відмив понад 30 мільйонів доларів, зароблених протягом більше десяти років, надаючи в Україні послуги політичного консультанта, в тому числі Януковича.

На даний момент Skadden не пред'явлено звинувачення. Раніше фірма заявляла, що у справі Тимошенко лише підготувала незалежну доповідь, але не займалася лобіюванням інтересів України в США і не реєструвалася в Міністерстві юстиції як іноземний агент.

Грегорі Крейг, який раніше також працював радником президента Барака Обами, звільнився з Skadden в квітні 2018 року. Зараз, як зазначає CNN, йому можуть бути пред'явлені звинувачення.

Раніше стало відомо, що Алекс ван дер Зваан, інший юрист Skadden, який також допомагав Манафорту з українським досьє, погодився співпрацювати зі слідством і був засуджений до 30 діб ув'язнення.

Bloomberg відзначає, що юристи Skadden ймовірно порушили свої етичні зобов'язання, сфальсифікувавши доповідь у справі Тимошенко.

"У Skadden можуть виникнути проблеми з дисциплінарними органами в Вашингтоні, якщо припустити, що все так погано і необґрунтовано, як виглядає", - заявила викладач юридичної етики в Нью-Йоркській юридичній школі Ребекка Роуф.

Як відомо, Тимошенко була засуджена за розтрату бюджетних коштів і зловживання владою в Україні в жовтні 2011 року.

При цьому США і країни ЄС виступили з різкою критикою її справи, вказуючи на політичну мотивацію. Саме для переконання Заходу Манафорт найняв Skadden і доручив їм написати звіт, який би виправдовував дії Януковича.

В опублікованій доповіді українське правосуддя критикувалося за деякі аспекти справи, але в цілому юристи Skadden заявляли про те, що докази у справі Тимошенко були вагомими і її права не порушувалися.

В оприлюднених документах говориться про те, що Манафорт, використовуючи один зі своїх офшорних рахунків, заплатив Skadden 4 мільйони доларів. В цілому за доповідь у справі Тимошенко Skadden отримала 4,6 млн доларів, в той час як українська влада офіційно заявляла, що заплатила юристам 12 тисяч доларів.

Прокурори вважають, що Манафорт навмисно приховав справжню суму, яку заплатив Skadden, оскільки розумів, що це поставить під сумнів об'єктивність підготовленого звіту.

Також стало відомо, що Манафорт через лобістів намагався легалізувати звіт Skadden в США, щоб Конгрес визнав його об'єктивним.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Манафорт погодився розповісти про співпрацю Трампа з Росією.