RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

Всі новини

Екс-радник Путіна розповів, чого Україні чекати від Кремля після Томосу

Автокефалія УПЦ рівносильна для Росії розпаду СРСР, тому Кремль буде до останнього здійснювати спроби утримати свій вплив, і може готувати "покарання" для України.

Ця думка під час чату на "Главреді" висловив російський економіст, співробітник Інституту Катона (США), колишній радник Володимира Путіна Андрій Ілларіонов.

"Кремль дуже болісно сприймає ці процеси. Мабуть, з того, що за останні чотири роки робила Україна, ніщо (за винятком військового опору) не виявилося настільки ефективним для забезпечення державної незалежності України і для руйнування імперських позицій Російської православної церкви, для неминучого відходу РПЦ з України і потенційного догляду (не сьогодні, не завтра, але в доступній для огляду перспективі) Білорусі", - заявив він.

На думку Ілларіонова, Путін усвідомлює серйозність ситуації в конфесійній сфері, тому вже готує для України рішучу відповідь на дії УПЦ.

"За своїм значенням ця подія можна порівняти з розпадами Радянського Союзу і Російської імперії. Слідом за першим (1917 рік) і другим (1991 рік) етапами політичної дезінтеграції імперського простору починається дезінтеграція імперії в конфесійній сфері. Путін це добре розуміє, і тому здавати свої позиції не збирається", - пояснив експерт.

За словами екс-радника Путіна, очевидно, що глава Кремля готує реакцію щодо України для того, щоб або не допустити автокефалії, або ж якимось чином "покарати" Україну за її придбання.

Як повідомляв "Апостроф", 11 жовтня Вселенський Патріархат прийняв рішення продовжити процедуру надання автокефалії Української церкви. Священний Синод для цього оголосив про зняття анафеми з патріарха Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

У свою чергу РПЦ у відповідь прийняла рішення припинити євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом.