RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Самі підкидаємо їжу ворогові: в Україні вказали на хитрість Кремля в гібридній війні

Почавши завзяту боротьбу з корупцією в Україні, влада, сама того, не підозрюючи грає на руку Росії в питаннях дестабілізуючої пропаганди.

Про це в колонці на "Апострофі" написав відомий політолог Михайло Басараб.

"Тепер підходимо до питання корупції. Очевидно, що корупція в Україні є. Чи влаштовує нас боротьба з корупцією в країні? Очевидно, що ні. Але за ці роки масована робота ворожої пропагандистської машини привела до явної гіперболізації. У той же час саме головне: українців переконують в тому, що Україна - найбільш зіпсована держава на планеті, вона унікальна в своїй корумпованості, є пропащою державою. Насправді Україна не є якоюсь особливою в плані лобізму або корупції, адже ці поняття існують навіть в найрозвиненіших країнах світу", - упевнений він.

За його словами, на даний момент Росія використовує тему корупції в Україні, щоб показати українцям незначність їх боротьби під час Революції Гідності.

"Так, в західних країнах боротьба з корупцією, очевидно, є більш ефективною. Масштаби корупції там дещо інші, але коли ми говоримо про корупцію і пріоритетності цієї проблеми ворожої пропагандистська машина подає, то вона свідомо завищує очікування суспільства, виносить фокус уваги на проблему корупції, для того, щоб вона стала пріоритетом із пріоритетів. Це формує гіперболізацію цієї проблеми, коли по сто разів на день з екранів телебачення через куплені канали суспільству постійно згодовують один головний меседж: Україна - неповноціннаа держава, а все за що ви боролися під час Революції Гідності, не варто ваших зусиль і жертв. А всі ті, хто пішов на фронт волонтерами та добровольцями, зробили неправильний вчинок, тому що вони захищають корумповану еліту. Ось все це щодня згодовують українському суспільству", - пояснює Басараб.

Експерт вказав ще на один важливий момент.

"Звичайно, в цій схемі працюють і "корисні ідіоти". Я не хотів би ображати волонтерів і добровольців, які займаються цією проблематикою, але вони повинні розуміти, що в компанії умисного випирання цієї проблеми, умисного виставлення цієї проблеми як мегаключової проблеми для України, їх просто в темну використовують. А використовують для того, щоб вони допомагали цій ворожій пропагандистській машині навмисно роздмухувати масштаб цієї проблеми", - продовжує він.

Басараб також пояснив, чому Росії вигідно мусолити тему корупції в Україні.

"Хотів би підкреслити, що я не вважаю, що в Україні немає корупції! Вона в Україні є, темпи боротьби з нею нас не влаштовують, але ми повинні бачити чітку межу, коли говорять правду, а коли нами намагаються маніпулювати. Я поясню. Чому важливо для Росії висвітлювати проблему корупції в Україні? Чому їм важливо поставити цю проблему в центр фокусу суспільної уваги? Адже саме тоді зникає з поля зору інша проблема - проблема Росії для України. Питанням проблеми корупції Росія зганяє з масової свідомості і фокуса суспільної уваги проблему російської загрози, проблему загрози гібридної, збройної агресії Росії проти України. Тобто якщо суспільство закопали в проблемі корупції, якщо вдалося налаштувати українців проти політиків і держави, значить, суспільство менше уваги приділяє інший, дійсно проблемі №1 - загрозі українській незалежності з боку Росії", - резюмує він.

Детальніше про те, як за допомогою маніпуляцій деяких ЗМІ жителів України переконують в тому, що наша країна - пропаща, читайте в матеріалі "Апострофа": Гірше, ніж при Януковичі: як маніпулюють думкою українців.