RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

​Річниця прийняття "диктаторських законів": названо причини, чому одіозні нардепи знову сидять в Раді

Через відсутність механізмів політичної відповідальності і бездіяльності правоохоронних органів депутати, які голосували в 2014 році за "диктаторські закони", до сих пір залишаються на свободі, більш того - деякі з них до цих пір сидять в парламенті.

Про це пише "Апостроф".

Дивно, але депутати, які з подачі Януковича, як стверджують в ГПУ, голосували за "диктаторські закони", в оновленому парламенті зайняли посади в комітетах з питань правової політики і правосуддя (Сергій Ківалов, Антон Кіссе), прав людини (Олександр Фельдман), і навіть антикорупційному комітеті (Михайло Ланьо, Артем Іллюк).

Справедливості заради варто зауважити, що 24 нардепи відкликали свої голоси за закони від 16 січня. Із різних причин: хтось був відсутній, хтось переконував, що не голосував. За великим рахунком, це ідеальний злочин, адже без записаного голосу в системі "Рада" завжди можна послатися на те, що руку нардеп не піднімав, а його голос зарахували помилково.

Але відкликали свої голоси далеко не всі. Тоді, чому ж стало можливим друге пришестя таких нардепів у новий парламент?

"Цьому є два пояснення, - каже "Апострофу" гендиректор громадської організації "Комітет виборців України" Олексій Кошель. - По-перше, у нас повною мірою не працюють механізми політичної відповідальності. Так, за останнє десятиліття зникли деякі політичні партії вищої ліги, наприклад, комуністи, соціалісти. Тобто якось механізм все ж працює. Але виборці оцінюють політичні сили і політиків, перш за все, за ключовими фразами, обіцянкам, тезами. Немає традицій більш якісного аналізу роботи політиків. Я упевнений, що на мажоритарних округах виборці навіть не вдавалися в подробиці, за що голосував їхній депутат-мажоритарник у попередньому скликанні, і не згадували голосування за "диктаторські закони". І це величезна проблема".

Друга причина, на думку експерта, - провальна робота правоохоронців.

"З одного боку ми чули гучні заяви правоохоронців про те, що справи будуть розглянуті, але підстав для притягнення до відповідальності за ці злочини не було. Яка ж тоді мета подібних гучних заяв?" - резюмував Олексій Кошель.

Детально читайте в матеріалі "Апостррофа": Один мер, інший "профі": як влаштувалися нардепи, які протягнули "диктаторські закони"