RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

У Тимошенко озвучили наслідки газового рішення суду

Рішення суду у справі про ціну на газ фіксує, що базовий принцип встановлення ціни на газ, яким користується уряд, є незаконним і необґрунтованим. Тому те, що оскаржена постанова втратила чинність, не має значення.

Про це заявив на прес-конференції у Києві народний депутат "Батьківщини", юрист Сергій Власенко.

"Якщо первинні тарифи не мали економічного підґрунтя, то очевидно, що і подальше зростання було необґрунтованим і незаконним", – наголосив парламентар.

Як відомо, Окружний адміністративний суд Києва 4 березня задовольнив позов Юлії Тимошенко проти уряду щодо незаконного підвищення ціни на газ.

Представник Тимошенко у суді Олексій Кучеренко перелічив основні наслідки, які має це рішення суду.

"Ми казали 3 роки, що ця ціна необґрунтована, і ми довели в суді, що вона незаконна. Команда Тимошенко прорахувала, що економічно обґрунтованою ціною за газ є 3,55 грн за 1 кубометр газу, а не 8,55 грн, як встановлено сьогодні", – наголосив Кучеренко.

Окрім того, за підрахунками Кучеренка, за час, який діяла оскаржена постанова (2,5 роки), споживачі переплатили за газ зайвих 40-50 млрд грн. Тепер в українців виникають юридичні підстави вимагати перерахунку за переплачене.

Також на думку представника Тимошенко, рішення суду довело, що влада ухвалила непрофесійне рішення, яке призвело до збитків населення: "Члени уряду, які голосували за це рішення, мають відповідати і перед українцями, і перед правоохоронними органами за ухвалення таких непрофесійних рішень".

Кучеренко також нагадав, що у суді очікує на рішення другий "тарифний" позов Тимошенко про скасування незаконних тарифів на тепло.

На переконання Власенка, у будь-якій європейській країні уряд після подібного рішення суду негайно перерахував би тарифи, які були визнані економічно необґрунтованими. Однак влада вже заявила, що подаватиме апеляцію.