RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Скільки часу дають українці Зеленському та хто пройде в Раду: цікаві дані соцопитувань

Якби вибори в парламент проходили в неділю, 19 травня, то до Верховної Ради пройшли б шість партій.

Про це свідчать дані соцопитування, опубліковані соціологічною групою "Рейтинг".

Зокрема, про намір голосувати на виборах до Верховної Ради, якби вони проходили в найближчу неділю, повідомили 79,2% респондентів (49,3% - точно і 29,9% - скоріше взяли б участь).

Серед виборців рівень підтримки політичних сил за станом на першу половину травня такий: "Слуга народу" (В. Зеленський) - 29,5% (39,9% серед тих, хто визначився і голосуватиме), "Опозиційна платформа - За Життя" (Ю.Бойко, В. Рабинович, В. Медведчук) - 8,1% (10,9%); "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (П. Порошенко, Ю.Луценко) - 7,8% (10,6%); Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (Ю.Тимошенко) - 6,7% (9,1%); "Сила і Честь" (І. Смешко) - 3,8% (5,1%); "Громадянська позиція" (А. Гриценко) - 3,7% (5,0%); "Опозиційний блок - Партія миру і розвитку" (О. Вілкул, Є.Мураєв, В. Новинський) - 2,6% (3,5%); Радикальна Партія Олега Ляшка - 2,4% (3,3%); Всеукраїнське об'єднання "Свобода" (Тягнибок ) - 1,8% (2,4%); Об'єднання "Самопоміч" (А. Садовий) - 1,5% (2,0%); Партія Святослава Вакарчука (С. Вакарчук) - 0,7% (0,9%).

Всього 6 політичних сил долають 5% бар'єр. Таким чином, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися найближчої неділі, то сталося б суттєве оновлення. З числа парламентських партій до нового складу пройшли б БПП "Солідарність", ВО "Батьківщина", "Опозиційна платформа - За Життя". Серед нових політичних сил високий шанс мають нові і маловідомі виборцям політичні сили "Слуга народу" і "Сила і Честь", а також "Громадянська позиція".

На питання про те, скільки часу дають виборці переможцю виборів президенту Володимиру Зеленському на проведення необхідних змін, менше чверті (22,3%) відповіли - не більше 100 днів, ще чверть (26,2%) - півроку, після чого стане ясно впорався він чи ні з керівництвом країною. Термін в рік дають ще 35,5%. Отже, новообраному Президенту України виборці дають не більше року, щоб зрозуміти - чи справився він з керівництвом країни. Дані показують, що понад 80% максимум через рік будуть визначати своє ставлення до Президента України, грунтуючись на діях і результатах відповідно до своїх очікувань.

Нагадаємо, докладніше про можливі дострокові вибори в Раду читайте в матеріалі "Апострофа": Зеленський проти Ради: як депутати хочуть переграти президента.