RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Запахло грошима: як партії планують йти на вибори в Раду

Частина політсил уже заздалегідь впевнені в своїй перемозі

Частина політсил уже заздалегідь впевнені в своїй перемозі Фото: UNIAN

Після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента, народні депутати почали думати, як співпрацювати з новим президентом. Парламентарі також переймаються тим, чи будуть дострокові вибори до Верховної Ради та коли починати виборчу кампанію. Поки фракції перебувають в стані невизначеності, "Апостроф" вирішив розібратися, хто в нинішніх партіях парламенту дійсно замислюється щодо участі в майбутніх виборах.

Від успіху до провалу

"Вперше за весь час в Раді дійсно запахло грошима", - точно характеризує стан речей в парламенті один зі співрозмовників "Апострофа" в "Блоці Петра Порошенка".

За його словами, нинішня ситуація є незрозумілою для багатьох депутатів. Цим намагаються скористатися ті, хто планує створити якусь коаліцію для нового президента. Але для цього необхідно запропонувати щось серйозне. У хід йдуть гроші.

"Купівлею" народних депутатів займаються два представника БПП і керівник однієї з депутатських груп. Але черги в команду Зеленського в Раді поки не спостерігається. Депутати чекають хоча б інавгурації, щоб розуміти, з ким вони будуть мати справу. Крім цього, політики продовжують самі себе лякати достроковими парламентськими виборами. Думки щодо ймовірності такого розвитку подій розділилися. Але головний конфлікт полягає в іншому. Велика частина політичних сил на парламентських виборах 2014 року обіцяли проголосувати за новий виборчий кодекс, який скасував би мажоритарну систему та впровадив пропорційну. Але з кожним днем стає все більш очевидним, що обіцянка не буде виконана, голосів за новий кодекс немає, а багато мажоритарників, в тому числі депутатські групи "Відродження" та "Воля народу" не в захваті від цієї ідеї. А вони становлять майже половину всього складу Ради, без їхніх голосів законопроект не пройде.

У команді Зеленського наполягають на прийнятті даного документа. "Парламентські вибори повинні проходити за новим виборчим кодексом", - сказав на початку квітня представник з оточення новообраного президента Олександр Данилюк.

Публічно за кодекс виступають практично всі фракції парламенту. Вони ж думають, як проходити в новий парламент і як боротися з конкурентами. Спокійніше за всіх відчувають себе у фракції "Опозиційний блок" крила Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка. Останній зайняв третє місце на президентських виборах, і продовжує набирати популярність.

"Найбільшу підтримку нам принесла поїздка Бойко і Медведчука до Москви (22 березня, -" Апостроф "), де вони зустрілися з прем'єром РФ Медведєвим та керівником "Газпрому" Міллєром. Ми самі не очікували, що люди так позитивно на це відреагують", - розповідає один з нардепів. При цьому, незважаючи на загальні політичні погляди, об'єднання з іншим крилом ОБ - Олександра Вілкула, поки не передбачається. Про це, зокрема, повідомляють джерела "Апострофа" в "Опозиційному блоці".

Так само не хвилюються за своє майбутнє і у фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Представники цієї політсили мають постійне електоральне ядро, яке формувалося роками.

Також не сумнівається в перемозі і партія "Свобода", яка після Революції Гідності не змогла подолати 5% бар'єр. Представників "Свободи" не лякає навіть такий серйозний противник, яким є все ще діючий президент Петро Порошенко, котрий працює на їхньому електоральному полі. "Я думаю, нам вдасться набрати потрібний відсоток", - повідомив "Апострофу" один з представників "Свободи"

В кінці літа "свободівці" проведуть з'їзд. Швидше за все, їхні списки очолить Руслан Кошулинський, який балотувався на недавніх президентських виборах. Однак і "Свободу", і "Радикальну партію" Олега Ляшка, і "Самопоміч" може очікувати і повний провал на парламентських виборах, навіть якщо вони пройдуть достроково. Адже ці партії не виправдали надій своїх виборців.

Наприклад, "Самопоміч", будучи партією нових осіб, не змогла зберегти ті рейтинги, з якими заходила. А "радикал" Ляшко не зберіг популярність, навіть намагаючись показати себе політиком, який вирішить всі питання одним телефонним дзвінком прем'єру.

"Фронт" розбігається

Незрозумілою є ситуація і у фракції "Народного фронту". Вони стали відкриттям для виборців у 2014 році, але за п'ять років їхній рейтинг ганебно обвалився.

При цьому, лідер НФ Арсеній Яценюк продовжує свято вірити, що їм вдасться повторити успіх 2014 року. "Так, "Народний фронт "піде на вибори. Але скільки він набере, ми не скажемо", - іронічно відповів "Апострофу" один з депутатів- "фронтовиків".

У понеділок, 22 квітня, на засіданні фракції депутати НФ обговорювали своє майбутнє. Було прийнято рішення не підтримувати ні Юлію Тимошенко, ні Петра Порошенка. Точніше до такого висновку прийшов сам Яценюк. "Він порадив нам ні до кого не тікати, інакше ми станемо зрадниками", - згадує співрозмовник "Апострофа" в НФ.

Однак єдністю у фракції навіть не пахне. Так, ціла група "фронтовиків" - міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, а також народні депутати Антон Геращенко, Тетяна Донець, Олександр Кірш та інші повністю переорієнтувалися на Володимира Зеленського, пропонуючи іншим членам НФ "підставити плече новому президенту". Спікер Андрій Парубій підтримує виключно Петра Порошенка. Взяти паузу вирішив ще один лідер НФ Олександр Турчинов.

"Він все ще думає, що йому робити. Тому зараз нейтральний до всіх. Мені здається, що він не піде в політику, його цікавить оборона і ракети", - пояснив ситуацію з Турчиновим народний депутат від НФ.

Зрештою, послухавши усіх, Арсеній Петрович вирішив об'єднатися з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Чи готовий до цього прем'єр, поки що невідомо. Але про власні амбіції він вже заявив і поступово почав готуватися до виборчої кампанії, прямо на очах у поки що чинного президента Петра Порошенка, який після програшу на президентських виборах має намір також підкорювати парламент. У вівторок, 23 квітня, він запросив депутатів на засідання фракції БПП поговорити про майбутнє. На цій зустрічі, до речі, був присутній і прем'єр. Але як розповідали депутати "Апострофу", Гройсман не виявляв особливого інтересу до розмови.

Праймеріз та реформи

Лідер фракції БПП Артур Герасимов після засідання розповів журналістам, що Порошенко має намір переформатувати склад партії. "Було заявлено, що тепер під час набору в команду буде проводитися праймеріз серед тих, хто захоче стати членами нашої команди", - повідомив нардеп.

За інформацією джерел, планується скоротити і назву партії: з "Блок Петра Порошенка - Солідарність" залишити тільки "Солідарність". Лідером цієї сили стане сам Порошенко.

"Ми чітко розуміємо, що одна з ключових помилок - в інформаційній стратегії. Вона полягає в тому, що ми не змогли донести до людей всю значимість тих досягнень, які були отримані Україною, як державою, на протязі цих п'яти років", - підсумував Герасимов. Але яким чином буде проходити той праймеріз, він не повідомив.

"Спочатку їм потрібно прибрати всіх токсичних людей - таких, як генпрокурор Луценко, нардеп Кононенко і т.д. Інакше все це реформування нічого не дасть", - пояснює один з депутатів БПП.

Чи отримає Порошенко на парламентських виборах стільки голосів, скільки отримав у другому турі виборів президента (24,45%), сказати важко. На його полі працюють багато інших політичних сил. Крім партії "Свобода", це партія Віталія Кличка "Удар". Співрозмовник "Апострофа" стверджує, що на вибори Кличко піде окремо. "Список може очолити брат Віталія - Володимир. А Віталій залишиться мером, йому там подобається", - розповів депутат, наближений до партії "Удар".

Чи буде похід Кличко в парламент успішним - передбачити важко. "Щоб пройти в парламент, потрібно чимало грошей витратити. Зі спонсорами поки не дуже добре. Плюс, я колись Віталіку радив запустити свій телеканал, щоб мати постійну підтримку. Але він не захотів витратити мільйон доларів", - згадує співрозмовник.

Отже, нинішні політичні сили парламенту не збираються відступати. Деякі планують бути в опозиції до влади Зеленського, інші спробують домовитися. Але на виборах їм буде нелегко: доведеться змагатися з партією "Слуга народу", яка може "віджати" значну частину електорату. А якщо на парламентські вибори піде Святослав Вакарчук, то боротьба буде ще жорсткішою.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному