RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Зустріч Меркель і Путіна: головні підсумки для України і не тільки

Стало відомо, про що говорили канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін під час зустрічі в Москві в суботу, 11 січня, і як вона може відбитися на майбутньому України.

Перш за все, Меркель не змогла пройти повз зустрічі "нормандської четвірки" в Париж 9 грудня, яку вона назвала "принаймні, частково успішною".

"Ми не змогли вирішити всі проблеми, проте до кінця року було проведено обмін полоненими, робляться зусилля по режиму припинення вогню - це правильно. Зараз ми продовжимо працювати, щоб досягти подальшого прогресу", - зазначила вона.

У той же час канцлер уточнила, що з врегулюванням конфлікту на Донбасі є "певні складнощі".

"Закон про особливий статус повинен стати безстроковим. Його повинно бути закріплено в українській Конституції", - висловився Путін, коментуючи українське питання.

У свою чергу, Путін заявив, що в ході переговорів було порушено питання, пов'язані також з продовженням транзиту російського газу через Україну.

"Було відзначено важливе значення досягнутих 31 грудня домовленостей між "Газпромом" і українськими партнерами, відповідно до яких транзитне постачання буде здійснюватися протягом наступних п'яти років", - зазначив голова Кремля.

Меркель також позитивно оцінила домовленість з приводу транзиту газу через Україну на наступні п'ять років, назвавши її "дуже хорошою".

При цьому, два лідери зійшлися на тому, що газопровід "Північний потік-2" можна добудувати, не дивлячись на санкції США та без підтримки іноземних партнерів. Правда, за словами Путіна, в зв'язку з цим доведеться зрушити терміни закінчення будівництва. Путін не виключає, що "Північний потік-2" буде завершено до кінця поточного року або в першому кварталі 2021 року.

Крім усього іншого, Меркель і Путін обговорили ситуацію в Лівії. Під час обговорення цього питання, Путін відзначився заявою про присутність найманців ПВК "Вагнер" в цій країні.

"Якщо там і є російські громадяни, вони не уявляють інтересів російської держави і грошей від російської держави не отримують", - сказав російський лідер.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила невдоволення позицією України щодо переговорів в Нормандському форматі з врегулювання ситуації на Донбасі. Вона залишилась незадоволена в зв'язку з тим, що українська сторона почала пропонувати зміни в текст фінального комюніке зустрічі.